Снимка: bTV

Малкият Байрям, който страда от остра бъбречна недостатъчност, замина към 8,30 часа с линейка на Спешния център в Стара Загора за детската клиника в университетската болница на град Тюбинген, където ще му бъде направена операция за присаждане на бъбрек. Лично директорът на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева изпрати тази сутрин 9-годишното дете, предаде "24 часа".

Още по темата

Донор ще бъде 43-годишната баба на детето Селима, която се грижи за него.

През февруари най-накрая момчето получи зелена светлина за операцията. Байрям и преди това имаше одобрение и осигурено финансиране за операция в Германия и трябваше да замине на 20 февруари. В последния момент обаче от Министерството на здравеопазването отказват да разпишат т.нар. формуляр S2 с мотива, че трансплантацията може да се извърши в България.

Директорът на правителствената болница "Лозенец" обяви, че може да направи операцията, но заради обществения натиск се отказа и в крайна сметка от министерството решиха да разпишат задължителния за пътуването формуляр.

Байрям е роден с неразвити бъбреци, 3 пъти седмично ходи на хемодиализа в Стара Загора. Днес той замина с надеждата да се върне здрав, "за да може да играе и подскача".

Д-р Христо Димитров, който придружава детето до Германия, увери, че линейката е оборудвана с необходимата апаратура, която да помогне на малкия да издържи дългия почти 1800 километра път до Германия.

Там очакват малкия си пациент утре, понеделник, към 8 часа сутринта. Все още не е ясно на коя дата ще бъде извършена операцията за трансплантацията на бъбрека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase