Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Проверка в Служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) показа, че Ахмед Моллов не е получавал ред за трансплантация на бъбрек. Освен това, в ИАТ не са открити данни за извършена трансплантация на 14-годишно дете през цитирания в медиите период, сигнализират от агенцията.

Oще по темата

Преди няколко дни Dnes.bg, както и останалите медии, ви информирахме за мъж, отстъпил реда си за трансплантация на 14-годишно момче, докато той самият има спешна нужда от операция, защото състоянието му се влошава.

Ахмед Моллов от Пещера, страдащ от хронична бъбречна недостатъчност, преди 5 години попада в болница, заедно със съпругата си, по повод на това, че е открит подходящ донор. В този момент обаче лекарка го попитала дали е склонен да отстъпи реда си за трансплантация на младо момче. Ахмед се съгласява безвъзмездно.

"Аз съм живял, вика, колкото да имам две щерки, имам внуци, а това детенце какво е видяло в живота", били думите на мъжа, разказва съпругата му Кери.

Тази година здравословното състояние на Ахмед се влошава, а семейството започва да търси подкрепа, за да му бъде извършена операция по спешност. Съпругата му решава да стане донор, като изследванията показали, че е подходяща за това, но за операцията в Турция не им стигат средствата. Поради тази причина беше разпространена дарителска сметка, на която всеки, който има възможност, може да преведе определена сума, с която да помогне на Ахмед.

Тази история, разказана пред медиите от самите Моллов и съпругата му, трогна хиляди хора.

Какво се оказа обаче?

Ахмед Мустафов Моллов е включен в Служебния регистър на Изпълнителна агенция по трансплантация като нуждаещ се от бъбречна трансплантация на 25.01.2011 г.

За периода от 2011 г. до момента няма информация, че Моллов е бил сред извиканите потенциални реципиенти, съвместими с донора, при реализираните донорски ситуации.

Не е извършвана и трансплантация на 14-годишно дете, за която Ахмед Моллов да е отстъпвал реда си. Това няма и как да се случи, защото децата под 18 години винаги са с предимство при нужда от трансплантации.

"За бъбреци, осигурени от трупни донори на възраст до 35 г. и непопадащи в категорията "гранични органи", първо се търси реципиент на възраст до 18 г. При намиране на такъв, съвместим по кръвна група АВ0 и със HLA съвместимост, органът се предлага първо за него. При липса на съвместими чакащи до 18 г. възраст, реципиентите се подбират по стандартния ред на т. I до VII.", това пише в Наредба № 17 от 27 май 2004 г. за условията и реда за включване на лица, нуждаещи се от присаждане на органи, в служебния регистър на изпълнителната агенция по трансплантация и за подбор на конкретен реципиент на орган, тъкан или клетки.

За резултатите от проверката по случая "Ахмед Моллов" е уведомен вчера и министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 7 години

И все пак се е нуждаел от трансплантация...

21

Гост

преди 7 години

Що за заглавие е "Благородно дело или една обикновена лъжа"?! Това е подвеждащо - загатва, че може да е благородно дело, а очевидно не е. Напишете си го директно, че е измама.

20

Анонимен

преди 7 години

Не се съсредоточавайте върху етноса. И българите не сме цвете за мирисане. КТБ не е ли лъжа? Здравната система не е ли лъжа? Ами целият преход? А той просто се бори за живота си.

fallback