Снимка: архив, БулФото

Починалото след упойка 14-годишно дете е имало генетично заболяване, за което родителите му не са знаели. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Заболяването се отключило след прилагането на упойка в дентална клиника от д-р Валентин Павлов. Той е кандидат за депутат, а днес от държавното обвинение съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров иска имунитета му, за да продължи разследването по случая.

Инцидентът е станал преди месеци, но никой не е обявил случая в прокуратурата. Разследването е започнало след сигнал от бащата на починалото дете. То обаче е спряно, защото Павлов е с имунитет като кандидат за депутат.

Арнаудова обясни, че приложената упойка е поставена, без да бъде направена консултация с педиатър и редица други изследвания. Тъй като препаратът е бил с указание, че може да отключи такова заболяване, клиниката е била длъжна да има антидот. Такъв обаче нямало.

Експерти установили, че антидот имало само в няколко болници у нас, защото препаратът е скъп и с кратък срок на годност, предаде БТА.

При прилагането на упойката д-р Павлов, съпругата му - също част от управата на болницата, и анестезиологът грубо са нарушили медицински стандарти, приложили са неправилно лечение и терапия, твърдят от държавното обвинение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase