Архив: Булфото

Омбудсманът Мая Манолова е сезирала европейския комисар по правосъдието, потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова и е потърсила съдействие от европейския си колега Емили О'Райли за прекратяване на дискриминационното отношение и двойните стандарти към българските потребители, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

Манолова посочва, че големите мултинационални компании, производители на храни и напитки, предлагат продукти с по-ниско качество в страните от Централна и Източна Европа, включително България, което поставя потребителите им в по-неблагоприятни условия в сравнение с държавите от т. нар "стари демокрации".

Още по темата

Омбудсманът е сигнализирала, че тези компании влагат суровини с по-ниско качество, дори и такива, които застрашават здравето и живота на гражданите.

В писмата си тя акцентира върху факта, че най-често потребители на продуктите с по-ниско качество и дори вредни храни са децата, чийто подрастващ организъм се нуждае от здравословна и питателна храна.

Омбудсманът посочва, че 26,20 процента от българските деца на възраст от 5 до 18 г. са с наднормено тегло, а страната ни е на пето място по детско затлъстяване сред 32 държави в 53-членния регион на Световната здравна организация в Европа.

Мая Манолова се обръща с молба към еврокомисаря Вера Йоурова да отправи искане към Европейската комисия за недопускане продажбата на продукти от една и съща марка, но с различно качество в държавите от ЕС, както и създаването на европейско законодателство, което да преустанови такива порочни практики и двойни стандарти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase