Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Отново криза с инсулина - диабетици търсят животоспасяващото лекарство. Проблемът обаче е и с много други лекарства в сферата на ендокринологията, ревматологията, онкологичните заболявания.

Марияна Александрова от движение "Диабет и предиабет" обясни пред Bulgaria ON AIR, че паралелният износ експортира голяма част от лекарствата в чужбина, което е легално, но това оставя много групи пациенти в риск от невъзможност да се лекуват.

Oще по темата

"Освен инсулините разбрахме, че проблем има и с нискомолекулните хепарини", каза Александрова. Тя допълни, че са внесли петиция с над 2500 подписа при министъра на здравеопазването, управителя на НЗОК и омбудсмана с искане за временна забрана за реекспорта.

"Детето ми е 4 години и половина с диабет, няма инсулин на пазара. Мина един месец откакто се сформира среща, за да може да се реши проблемът. Без да искаме стимулирахме тези търговци, които изнасят лекарствата, да го направят в по-голяма степен", сподели Наталия Иванова, която е пряко потърпевша от кризата с инсулина.

Тя съобщи, че са направили запитване в диабетната група, оказало се, че липсват и различни видове инсулини в редица градове.

Вяра Иванова от Конфедерацията за защита на правата на децата каза, че през февруари са изпратило писмо до различните политически партии с непрекъснатите им искания за приемане на закона за лична помощ.

"Отново нашите политици показаха липсата на всякакво желание хората с увреждания да живеят достойно. Никаква заинтересованост да се променят нещата, нито една от големите политически партии дори не ми отговори", разказа Иванова.

Поради тази причина подготвят пети национален протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 7 години

ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ

11

Анонимен

преди 7 години

от толкова години, все едно и също и не го оправиха...като тук не са виновни само текущите, а миналите, по миналите и по по миналите и .. абе всички по редицата.

10

Платен сайт

преди 7 години

Чудя се как куцо, кьораво и сакато пише некомпетентни статии в този сайт и цензурират мненият и коментарите като ги изтриват.Жалка пропаганда

fallback