Кадър: Dnes.bg
fallback

Стоматологът д-р Валентин Павлов е подал заявление в ЦИК да му бъде свален имунитетът като кандидат-депутат, за да продължи разследването по случая с починалото след упойка дете.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска това днес, за да може д-р Павлов да бъде привлечен като обвиняем.

Според прокуратурата стоматологът и негови колеги са причинили смъртта на 14-годишно момче поради незнание или немарливо изпълнение на работата им. Трагедията е станала на 14 юни миналата година, а разследването срещу зъболекаря е започнало на 16 септември.

На извънреден брифинг д-р Павлов увери, че за детето е било направено всичко възможно, но дори родителите не са знаели за рядкото генетично забаляване, което има - малигнена хипертермия. То се е отключило след поставянето на упойката.

Oще по темата

По думите му то няма как да се предвиди, нито да се направят изследвания, които да го покажат.

Д-р Павлов увери, че всички необходими изследвания за процедурата са били направени. Майката на детето е подписала информирано съгласие преди операцията.

"Най-жалкото е, че това дете го няма", каза Павлов, който сподели, че е съученик на майката, познава семейството отдавна и е съпричастен с мъката на родителите, които не е оставял и до днес. Той увери неколкократно, че иска истината по случая да излезе наяве.

Павлов каза, че се е обадил за линейка лично от неговия телефон, за което има и разпечатка в прокуратурата. Анестезиолозите в клиниката пък направили всичко възможно да спасят момчето.

Антидот му е поставен в "Пирогов", където всъщност то почива. Там стоматологът бил заедно с майката, когато чули най-лошото. От думите на Павлов стана ясно, че в денталната клиника няма как да разполагат с него, защото това не е разрешено. За да бъде предписан, трябва да има съмнение за малигнена хипертермия. Всяка една инхалационна анестезия можела да я отключи, дори стрес или висока температура.

На следващата сутрин в клиниката е направена мигновена проверка от "Медицински одит". Според констативния протокол след отключване на малигнената хипертермия овладяването на състоянието е почти невъзможно.

При проверката не са констатирани нарушения в клиниката. Според Павлов не трябва да се злоупотребява с човешки трагедии по този начин. Той зададе и въпроса защо случаят се раздухва в разгара на предизборната кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Ненчо

преди 7 години

До АнонименАааа, сакън! Да плеснеш шамар на ***/кифла от чалга поколението е по-наказуемо деяние от серийно убийство! Питай д-р спок-смок и вся остальная *** заради която *** раждани след 1990та за *** за зеле не стават!

43

Бай Радан

преди 7 години

му жена званяха на издатели и продузенти и си плащаха да ив пускат мазните физономии по предавания и списания.

42

Бай Радан

преди 7 години

Този е страхотен ***.Познавам го от 10 години.Слага всички деца с увреждания от домовете под пълна упойка,за да вземе всичките пари,които отпускат от здравната каса.Децата с аутизъм,които не буйстват и са мирни на стола пак ги поставя под пълна анестезия,за да вземе повече пари от здравната каса.Започна с пари от Иван Костов и пасле се разви с цялата си алчност напред като една *** от снимките в бояна,която духаше на Сталоун уреди Сталоун да посети клиниката,след което тоя мазник и лудата

fallback