Снимка: БТА

Следващият български еврокомисар трябва да бъде излъчен от редовно правителство, тоест след парламентарните избори. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, в отговор на журналистически въпрос в Шумен, по време на посещението си в областния град . 

И служебният кабинет има същите правомощия, "но в конкретния случай така е редно; България излезе със скандал с кандидатурата на Кристалина Георгиева, раната е сериозна, нарушаването на имиджа на страната ни е още по-сериозно и затова е по-добре стабилна институция, каквато ще бъде следващото правителство, следващият парламент, с възможно най-широка обществена дискусия да излъчат своя представител в Европейската комисия", заяви Йотова. 
 
На въпрос, ако сформирането на правителство след парламентарните избори се забави, Йотова каза, че тогава ще се решава този въпрос. "Възможно е да бъде и от страна на служебния кабинет, но аз държа на това да има варианти, да има дискусия, да има прозрачен начин, действително да се избере най-подходящата кандидатура, не защото ни харесва една или друга друга личност; още повече - предмет на коментара ни трябва да бъде не само личността на еврокомисаря, а онова, което България трябва да получи като ресор", заяви Йотова, цитирана от БТА.
 
Тя припомни, че през 2009 г. Румъния е била "наказана" за една несполучлива кандидатура за еврокомисар с един "пренебрежим ресор", затова по думите й "този път трябва да бъдем разумни и умни". 
 
На журналистически въпрос "Възможна ли е Европа на различни скорости?", Йотова каза, че не харесва нито един от петте варианта, които предлага Жан-Клод Юнкер. "Той даде срок до края на тази година, всяка една от страните да даде своята позиция", отбеляза Йотова и изрази надежда, че "този път България няма да слуша началниците отвън". 
 
На журналистически въпрос, свързан с призива на турски министър да се гласува за конкретна политическа партия на предстоящите избори в България, Йотова каза, че това е абсолютно недопустимо за една суверенна държава. Очаквам острата реакция на външно министерство и на министър-председателя по този въпрос, каза още тя. 
 
Помолена да коментира и случилото се в Белене и оттеглянето на местния католически свещеник, Йотова съобщи, че предстои среща с протестиращите и "иска да чуе и двете страни, всички аргументи". По думите й от човешка гледна точка случилото се е абсолютно недопустимо. Според нея хора, които бягат от войни и конфликти, които нямат нищо общо с икономическата миграция, действително се нуждаят от закрила; трябва да има национално разбирателство по този въпрос, допълни Йотова. 
 
Днес Илияна Йотова посети шуменския филиал към Медицински университет "Проф. Д-р Параскев Стоянов" във Варна. По-рано през деня тя бе във Велики Преслав, където участва в дискусия на тема "Чудесата на Велики Преслав. Нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона", организирана в рамките на Националната кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на страната ни "Чудесата на България 2017".
 
На дискусията Йотова каза, че възнамерява да организира инициатива "Християнската цивилизация през 9-11 век", като част от председателството на България на Европейския съюз от януари 2018 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase