Снимка: Нова тв
fallback

19-годишната Александрина Кръстева, която има нужда от спешна трансплантация, за да се пребори с левкемията, е била върната от болницата в Англия, защото не е внесла цялата сума за лечението си.

Това е станало въпреки предоставените гаранции от НЗОК по съответните евродирективи, разказва Васил Кендов в профила си във Facebook.

Oще по темата
"Събрахме 151 000 EUR от нужните 250 000 EUR. НЗОК предоставиха документи и гаранции за плащане на остатъка от сумата, по съответната евродиректива. В болницата в Англия й казаха: "Готови сме да Ви приемем". Уредихме квартира без пари в Лондон. Който е бил там, знае какво значи това. Когато видяха България в документите, всичко се промени. "Искаме да видим цялата сума по сметката и тогава ще я приемем в болницата. Документите от България не ни вършат работа". Няма евродирективи, няма гаранции от НЗОК...", пише Васил и допълва, че не знае как момичето е издържало психически на случилото се.

"Една, две или четири скорости, ако сте от БГ, не сте в ЕС", заявява той.

В следващ пост Кендов уточнява, че няма забележка към работата на служителите от Здравната ни каса, откъдето е получено пълно съдействие.

"Получихме всички документи по Регламента на ЕС за трансгранично лечение. По този регламент страната-членка, където се лекуваш, е длъжна да ти окаже пълно съдействие в размер и процедури, които се предоставят за гражданите на съответната държава.

От юридическа гледна точка, когато има регламент на ЕС, той е с предимство пред националното законодателство. И в този аспект е странно, че най-много юристи се опитват да спорят с мен, че вината била в НЗОК, а не в системата на ЕС. И не спорят за юридическата страна, а спорят за икономическата. НЗОК не си плащала и затова било нормално чуждите клиники да не искат да лекуват с документи от БГ", коментира Кендов.

Диагнозата на Алекс е остра лимфобластна левкемия. Тя няма право на помощ от Фонда за лечение на деца, защото болестта е открита три дни, след като тя навършила 18 години.

Александрина е доведена дъщеря на златното ни момиче, гимнастичката Юлия Байчева, която е носителка на златен медал от Европейското първенство в Швеция през 1990 г.

Сумата за лечението й - 250 000 евро, е непосилна за нейното семейство. Затова бе обявена и дарителска сметка, на която всеки желаещ може да помогне:

Титуляр на сметка: Александрина Красимирова Кръстева

БАНКА ДСК
СМЕТКА В ЛЕВА: 020000000024183329
IBAN : BG93STSA93000024183329
BIC : STSABGSF

СМЕТКА В ЕВРО:020000000024183399
IBAN: BG46STSA93000024183399
BIC: STSABGSF 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

186

Анонимен

преди 7 години

Брех, колко глупости са се изписали под тази статия, че дори и Белене трябвало да построим за да ни уважават.А реалността е съвсем проста:Общите задължения на НЗОК към здравните фондове на страни от ЕС за лечение на здравноосигурени българи в чужбина възлизат на 175 млн. лв. По това перо обаче касата е предвидила 60 млн. лв. за 2016 г.Каква дискриминация ви гони, какво лошо отношение от първата световна. Просто на хората им е писнало да чакат от умрял писмо и не искат да разчитат на НЗОК

185

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 212 Най-големия враг на България е българина! Чисто и просто правило като някогашните милиционери! Случая с Алекс трябва да се изясни както и случаите по нашите болници които не признават западно-европейска здравна застраховка! Каквото повикало - такова отвърнало!!!

184

Далавера

преди 7 години

НАП да види кой е посредникът в тази сделка. 250 000 евро за трансплантация, на какво не разбрах, най-вероятно костен мозък е прекалено. Като се има предвид, че САЩ и Израел са водещи в тази област - най-качествено и евтино е лечението там. Вижте кой от комисията за лечение в чужбина е допуснал въпросната сума. Най-вероятно е замесено докторче и посредници, които ще лапнат тлъст процент. Нещо не е читаво! Моите уважения към момичето, но някой сериозно се облагодетелства от нещастието й.

fallback