Снимка: Булфото, архив

От 15 до 20 процента по-ниско възнаграждение за труда си са получавали жените у нас в сравнение с мъжете, отчитат данни от анализ на Евростат за разликите в заплащането по пол в ЕС през 2015 г. На инфографика на Евростат с подобни показатели в разлика на заплащането по пол са страни като Франция, Португалия, Финландия, Латвия и Словакия.

Още по темата

В държавите-членки най-ниските разлики в заплащането между половете са регистрирани в Люксембург и Италия - по около 5,5 процента, а най-големи разлики са отчетени в Естония - 27 процента, Чехия, Австрия и Германия - по 22 процента и Великобритания - 21 процента.

Данните на Евростат за страната ни се потвърждават и от националната статистика - по данни на НСИ през 2015 г. средната годишна работна заплата при мъжете е била около 11 500 лева, а при дамите - около 9 200 лева, което прави разлика от около 2 300 лева на година в полза на силния пол.

Пак по данни на НСИ първите пет позиции, в които дамите у нас са получавали високи заплащания на годишна база, са информационни технологии (около 19 200 лв. на година), енергетика и газоразпределение (около 18 500 лв.), финанси и застраховки (около 16 800 лв.), добивна промишленост (около 14 000 лв.) и научно-изследователски дейности (около 13 000 лв. на година).

Най-ниско са били заплатени дамите у нас, които са работили в сферата на културата, спорта и селското стопанство - по около 7 000 лева на годишна база.

По данни на националната статистика около 70 на сто от заетите в сферата на администрацията у нас са били жени, а други около 60 процента от дамите са работили в сферата на различните видове услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase