Снимка: архив Булфото
fallback

Велосипедисти излизат на протест след смъртта на един от най-добрите български колоездачи Мартин Гачев.

41-годишният спортист загина под гумите на ТИР близо до гр. Божурище. Трагедията стана на 24 февруари.

Гачев беше част от Колоездачен Клуб "Булвело" и един от най-успешните шосейни колоездачи в България, пишат организаторите на протеста от  Колоездачен Клуб "Велосити".

Oще по темата

Мартин е участвал редовно в пробези на шосе за любители, в състезания в планината и е записал много успехи. Един от тях е 1-во място в мастър възрастовата категория на последното издание на Шосейни колоездачни серии INCH Sport. Той е и шампион на Държавно първенство по колоездене.

Протестът ще се проведе на 28 февруари от 19 часа на площада при НДК в София. По време на него велосипедистите ще призоват за отговорно поведение от страна на всички шофьори към уязвимите участници в движението по пътищата.

"Прокуратурата да не допусне освобождаването на виновния шофьор, причинил смъртта на Мартин Гачев и той да получи най-тежката възможна присъда", е друго искане, което се очаква да прозвучи на протеста.

Колеги и приятели на Мартин споделят в социалните мрежи, че той е бил прекрасен човек и един от най-вдъхновяващите хора в България. И още - уникален колоездач, шампион и човек за пример.

"Скърбим и в негова памет искаме да не допуснем подобно нещо да се случи повече. Защото всеки от нас е потенциална мишена на войната по пътищата. Ние искаме да спортуваме и да се забавляваме, да намалим трафика и да помогнем за по-чист въздух. А не да бъдем постоянно нащрек дали няма да ни помете някой пиян, разсеян или гледащ в телефона си шофьор", пишат още велосипедистите.

Те напомнят, че смъртта на Мартин не е единственият трагичен инцидент по българските пътища, а България е първенец в Еропа по жертви на катастрофи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

king_for_a_day

преди 7 години

А, оказа се, че тираджията е бил пиян. Следващия път, когато пиян или надрусан убие хора в лек автомобил, припомнете си какво писахте по-долу - че мястото на велосипедистите не е на пътя. Или тогава ще кажете, че мястото на лекият автомобил не е на пътя?Не, мястото на пияния джигит не е на пътя!

18

АНОНИМЕН

преди 7 години

Имам чувството,че турските тирове нарочно газят по българските щосета.Дали така правят и по другите държави?

17

king_for_a_day

преди 7 години

Няма как да очакваме, че велосипедистите ще са по-възпитани от шофьорите или пешеходците. Всички сме продукт на една среда, за съжаление. Гледаме да се мушнем, да се изтарикатим, да сме първи, а ако не успеем - псуваме. Всеки от нас има определена вина - дори да не е лична, то поне заради пасивно наблюдение на идиотщините по улицата и най-вече на хвалбите на "приятели" как знаели камерите, как 100 гр. ракия не ги усещали, как някой се нас.рал като го напсували, за колко са взели от Сф до Бургас.

fallback