Снимка: архив Булфото

Велосипедисти излизат на протест след смъртта на един от най-добрите български колоездачи Мартин Гачев.

41-годишният спортист загина под гумите на ТИР близо до гр. Божурище. Трагедията стана на 24 февруари.

Гачев беше част от Колоездачен Клуб "Булвело" и един от най-успешните шосейни колоездачи в България, пишат организаторите на протеста от  Колоездачен Клуб "Велосити".

Още по темата

Мартин е участвал редовно в пробези на шосе за любители, в състезания в планината и е записал много успехи. Един от тях е 1-во място в мастър възрастовата категория на последното издание на Шосейни колоездачни серии INCH Sport. Той е и шампион на Държавно първенство по колоездене.

Протестът ще се проведе на 28 февруари от 19 часа на площада при НДК в София. По време на него велосипедистите ще призоват за отговорно поведение от страна на всички шофьори към уязвимите участници в движението по пътищата.

"Прокуратурата да не допусне освобождаването на виновния шофьор, причинил смъртта на Мартин Гачев и той да получи най-тежката възможна присъда", е друго искане, което се очаква да прозвучи на протеста.

Колеги и приятели на Мартин споделят в социалните мрежи, че той е бил прекрасен човек и един от най-вдъхновяващите хора в България. И още - уникален колоездач, шампион и човек за пример.

"Скърбим и в негова памет искаме да не допуснем подобно нещо да се случи повече. Защото всеки от нас е потенциална мишена на войната по пътищата. Ние искаме да спортуваме и да се забавляваме, да намалим трафика и да помогнем за по-чист въздух. А не да бъдем постоянно нащрек дали няма да ни помете някой пиян, разсеян или гледащ в телефона си шофьор", пишат още велосипедистите.

Те напомнят, че смъртта на Мартин не е единственият трагичен инцидент по българските пътища, а България е първенец в Еропа по жертви на катастрофи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase