Снимка: Булфото, архив
fallback

2005 година. Айсел е майка на две деца – на година и половина и на три. Тогава се случва нещастието - част от къщата й изгаря и социалните взимат и двете й дъщери. След няколко седмици й връщат голямата, тъй като преценили, че за нея риск няма.

Ана, при която се наблюдавало изоставане във физическото развитие - не. И тук започва нейната нерадостна история, история за едно изгубено детство.

Разделена от майка си и семейството си, осиновявана, разсиновявана, местена от дом в дом в продължение на 10 години. Едно от децата, за които приемата грижа е последна грижа.

Родена в Търговище, местена в институции в Перник и Драгоман. Осиновена в Сандански и разсиновена половин година по-късно. Често психиката на дете като Ана се оказва твърде крехка, за да преживее местеното от приемно семейство в приемно семейство и от институция в институция, разказва Нова тв.

Когато децата не са при биологичните семейства, социалните са длъжни да предупреждават родителите за всяко преместване. Начините са два – по съдебен ред и със заповед, а биологичните родители винаги имат правото да обжалват. С малката подробност - ако разберат. Оказва се обаче, че невинаги ги уведомяват. Така се е случило с Айсел, която загубила дирите на дъщеря си.

При последното преместване на Ана в Драгоман, Айсел е призована в съда. Тогава се виждат за първи път след 10 години. Съдът казва, че няма как да й върнат дъщерята. Майката обжалва и на следващата инстанция съдът решава – детето се връща при майката. Ана е с 80% ТЕЛК. Диагнозата – разстройство в поведението.

Проблемът се появил, когато Ана започнала училище и отново трябвало да се адаптира. И Айсел, и психолозите казват, че откакто е с майка си, проблеми няма.

Ана прекарва голяма част от живота си при 71-годишната Ганка Маринова. Тя е в приемната грижа от 2007 г., а за 10-те години като приемен родител е гледала осем деца. Заплатата на приемните семейства варира според минималната в страната. За 2017 г., заедно с детските и минималните средства, предвидени за отглеждането на дете, парите, които взима приемен родител е около 920 лева.

Както във всяка професия, така и приемните родители преди са имали право на платен годишен отпуск. А сега на помощ се появява заместващата приемна грижа. Именно и това е причината Ана да обиколи няколко приемни семейства. Така само през 2012 г. детето два пъти е настанявано при нови родители – за по няколко дни. Според психолози всяко ново настаняване е крачка назад.

Днес Айсел е с трите си деца и се опитва да се грижи за дъщерите си, така че да не й ги вземат отново. Кой обаче ще компенсира 10-те години, в които Ана не имала на кого да каже "Мамо"?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Ddd

преди 7 години

Не пише нищо за бащата или бащите на тия деца. Къде е тяхната финансова отговорност. Сигурно и те са от тия елементи дето обичат да се заиграват с булката след третата мастика.

18

Юлия

преди 7 години

"...парите, които взима приемен родител е около 920 лева". А защо не ги дават на родителите тези пари?

17

Анонимен

преди 7 години

Би трябвало специално в отдел Закрила на детето служителите да са със заплати и привилегии като полицейските,да имат изискване за задължително висше образование и то по специалността, ако не са психолози да са минали курсове за детска психология и т.н. Това е много специфична и отговорна работа.Съдбата на деца зависи от тях и всеки може да се окаже в ръцете им. Като подхвърляш по 400лв на лелки пред песния просто си гарантираш пълна липса на човечност, на продуктивност и много често - корупция!

fallback