19

Ddd

преди 7 години

Не пише нищо за бащата или бащите на тия деца. Къде е тяхната финансова отговорност. Сигурно и те са от тия елементи дето обичат да се заиграват с булката след третата мастика.

18

Юлия

преди 7 години

"...парите, които взима приемен родител е около 920 лева". А защо не ги дават на родителите тези пари?

17

Анонимен

преди 7 години

Би трябвало специално в отдел Закрила на детето служителите да са със заплати и привилегии като полицейските,да имат изискване за задължително висше образование и то по специалността, ако не са психолози да са минали курсове за детска психология и т.н. Това е много специфична и отговорна работа.Съдбата на деца зависи от тях и всеки може да се окаже в ръцете им. Като подхвърляш по 400лв на лелки пред песния просто си гарантираш пълна липса на човечност, на продуктивност и много често - корупция!

16

@17

преди 7 години

Така е, струва си да си човек, но ако си човек на първо място. Голяма част от работещите тази работа не са. На тях просто не им пука. Защото нямат нито финансова, нито кариерна мотивация, нито работна среда, нито образование, нито нищо. Не са всички така, разбира се, има хора, които я работят тая работа от сърце и ги грижа. Но те са единици. Повечето просто отбиват номера, докато не намерят нещо по-добро. И от тях не можеш да очакваш нищо добро.

15

Анонимен

преди 7 години

социалните работници в Бг са едни преквалифицирали се лелки които са изкарали едномесечен курс по европрограми за заетост и които мислят само как да се задържат на някаква работа до пенсионирането си.

14

Неа до 12

преди 7 години

Въпрос на съвест . И за два дни да те вземат на работа си струва да си Човек когато работиш с хора и въобще човешки съдби .

13

Анонимен

преди 7 години

Отделянето на децата от майката,само защото е изгубила при пожар къщата си, е пресъпление и тогаващните социални служители могат да бъдат съдени.Трябвало е да ѝ помогнат да възстанови дома си ,но не и да отнемат децата .

12

probi

преди 7 години

До Морален съдникХайде да дадем на Господ малко да си почине от нас и да запретнем ние самите ръкави и да си помогнем: и не само в тази и подобни ситуации.Не може все да ЧАКАМЕ на Господ и да НЕ се борим за натоящето и бъдещето си или да си пасуваме и да оставяме на една шепа хора, жадни за власт и пари, да ликвидират всичко и всички! " Помогни си сам, че да ти помогне и Господ!".

11

Анонимен

преди 7 години

Имаше и документални филми за цели села, които се издържат от приемна грижа. Приемните родители - роми. Без образование, без професия, често живеещи само от приемната заплата. Е на какво мислите, че учат децата и как биха могли да се справят с по-лабилни психики или деца със специални потребности. Просто една неработеща система (сиропиталищата) беше заменена с друга неработеща система. Произвеждаща социални инвалиди, които едвам си пишат името на молбата за социлани помощи. Друго не могат.

10

Анонимен

преди 7 години

Не знам какво очаквате от социалните срещу заплата от 390лв на месец. С такава заплата, текучеството е огромно, отиват някакви хора, поработват няколко месеца и се махат, защото са си намерили по-добра работа. Колко грижа и старание да очаваш от някой, който знае че тази работа му е само за малко. Не разбирам как държавата поверява съдбата на деца на хора без изискване за висше образование със заплата по-ниска от на чистачка. Нито разбирам как приемен родител може да бъде на 71. Не разбирам.

9

фют

преди 7 години

Значи,за да се усвоят едни пари по една програма,се отнема дете от биологичната майкаи се захвърля някаде си,където я се грижат занего,я не! Това е чудовищно ДЪРЖАВНО престъпление! На първо място ТРЯБВА да се подпомогнат затруднените родители да се справятсъс ситуацията. Едва след това всичко останало! При това положение,каква мотивация даимат хората в детеродна възраст да създаватдеца,като незнаят в кой момент ще им ги отнемат. Това е ненормално!

8

Неа

преди 7 години

Най вероятно там където се е водело детето че живее и при който се-е водело към момента на изкарването той е и получавал парите . Не искам да споменавам че институциите имат полза децата да са с тежки диагнози за да смучат повече пари . Обществена тайна ....

7

Неа

преди 7 години

Телк може да се изкара и поднови без присъствието на родител . Незнам какви права е имала майката , към момента и дали е уведомена че някой от настойниците е водил детето на телк .

6

Е

преди 7 години

Как като се е върнало у дома и е изчезнало разстройството в поведението? Как са го изкарали телк-а без родителя трябва да се разследва. Покрай тези деца са усвоени толкова пари без да има адекватна грижа. Не трябваше ли социални работници да работят с майката и детето вътре в семейството поне някакъв адекватен период преди да го отнемат и парите да се насочат в тази подкрепа?

5

Грижовници

преди 7 години

Никак не става ясно. Излиза, че момиченцето не е сменяло приемната си майка, а е било настанявано временно у други хора, когато тя се разболее или е в отпуск. Така през 2012 детето 2 пъти за по няколко дни не е било при нея, а при други. Бога ми! 2 пъти за по няколко дни. Това е примерно общо 2 седмици в годината. Толкова ли е страшно? Или някой иска да събере точки от грижа за децата, ама без да е полагал такава грижа.

4

Аз

преди 7 години

До АнонименЗа съжаление тук има територия но не и държава

3

Анонимен

преди 7 години

Кой ще върне здравето на Ана,безпокойствието на майката?Държавата в лицето на институциите се е"грижила" за това!Кой ще им потърси сметка за това?!

2

Жена

преди 7 години

Това ли е "социална грижа" за дете? Да го разкарваш 10 години от дом на дом, където няма обич? Защо не помогнаха на майката? Не разбирам и не виждам логиката в такъв род "грижи".

1

Анонимен

преди 7 години

И как жена на 71 години ще се грижи за дете / било здраво/ ....тези старци взимат тези деца за да си подсигурят безплатно /за тях/ слугинче....