Снимка: архив, БулФото
fallback

Потенциал за нови 6000 работни места има през 2017 г., според Българската агенция за инвестиции.

Според Агенцията те ще са в резултат на инвестиции от 400 млн. лв., които ще влязат в икономиката ни.

Прогнозата е направена на базата на подадените 20 заявления за сертифициране в агенцията.

Интересът на инвеститорите отново е насочен към седемте приоритетни сектора - компютърна и комуникационна техника, електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химични продукти, изделия от каучук, пластмаси и други неметални минерални суровини и хранителни продукти.

Според Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ, много бързо трябва да се създадат условия за обучение на квалифицирана работна ръка, която инвеститорите търсят. “Хората са тези, които могат да направят един бизнес, една система или една държава по-устойчива, по-сигурна и по-привлекателна”, коментира той. Очакванията на потенциалните инвеститори са да има висококвалифицирани работници, което е едно от предизвикателствата пред България.

От началото на годината досега Българска агенция за инвестиции е сертифицирала 4 нови проекта на обща стойност 130 млн. лв. и те имат потенциал да разкрият 3330 нови работни места.

През 2016 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 24 проекта на обща стойност над 385 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият над 4700 нови работни места.

Сертифицираните проекти през 2016 г. предвиждат разширяването на съществуващата дейност на вече утвърдени български и международни компании в страната, което според БАИ оказва доверието на инвеститорите в предвидимостта на бизнес и инвестиционната среда в България.

БАИ е институцията, която освобождава от корпоративен данък предприятия, които инвестират в райони с безработица. За 2016 г. са освободени 19 проекта от корпоративен данък, като ще бъдат реинвестират 83,5 млн. лева в тези райони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 7 години

Gerberastki gluposti

11

Анонимен

преди 7 години

работници има.балами няма

10

Анонимен

преди 7 години

А срещу тия 400 милиона колко милиарда ще се изнесат от България?

fallback