Снимка: архив Булфото
fallback

Неправителствената Национална асоциация за защита на потребителите подаде сигнал за нарушения в държавната КЗП до президента и служебния премиер и поиска оставки в комисията.

В отворено писмо до Румен Радев и Огнян Герджиков се казва, че проверките на КЗП завършват с едва 8% констатирани нарушения. В същото време от НПО-то са готови да направят пазарен експеримент, в който да докажат, че в произволно избрани 10 търговски обекта ще бъдат констатирани не по–малко от 9 нарушения.

Oще по темата

От Асоциацията обвиняват КЗП и затова, че вече две години не забелязва законови поправки, които й дават възможност да атакува такса "пренос" на "Топлофикация" и други практики на принудителна продажба на стоки и услуги.

НАЗП отчита като нарушение на Комисията за защита на потребителите и липсата на контрол на етикетите на стоките, които в 50% от случаите не съотвествали на съдържанието.

От Асоциацията пишат и че главният секретар на комисията Иван Бъчваров е обвиняем за умишлено престъпление , а шефът на КЗП Димитър Маргаритов не изпълнява задължението си да го острани.

Според НАЗП служители на КЗП изминават стотици километри месечно със служебни автомобили за лични цели.

"Когато хората се борят за живота си (хемодиализа) и недостигат средства за горива да бъдат транспортирани до болничните заведения, служителите в КЗП, нарушавайки закона, ползват над 75% от лимита на  служенбните автомобили за лични цели", пишат още те до президента.

От организацията смятат, че това са достатъчно поводи за отстраняването на главния секретар и председателя на Комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 7 години

и в общините има такава комисия

10

Анонимен

преди 7 години

Няма как която и да е институция, начело на която се поставят парашутисти да си върши работата. Председателя на КЗП има огромен комплекс за малоценност, който компенсира с нон стоп PR и ни засипва с празни приказки за дейността на комисията, а ние резултати не виждаме. Няма и да видим, докато се отчитат брой проверки, а не реален резултат. Защо не се поинтересува някой от това колко от наложените от КЗП санкции се потвърждават от съда? Какъв е реалния ефект?

9

Анонимен

преди 7 години

Това с НПО-тата са постановки, подобни на тези с контрапротестите, използвани широко по времето на орешарски. Демек, Герджиков не ще да ги маха, ама някакво си никому неизвестно НПО го натиска.

fallback