Снимка: архив Reuters
fallback

Останаха ли млади хора в България - най-вероятно този въпрос сте чували, а и дори сте си задавали.

В последните 25 години демографското развитие на страната се забави по куп причини. Емиграция, рекордният за ЕС отрицателен прираст на населението, бързите темпове на стареене са само част от причините. До 2050 г. се очаква един на всеки трима българи да е по-възрастен от 65 години и само един на всеки двама да е в трудоспособна възраст, показват анализите на банката.

Единственият изход – производителността на труда

Единственият начин  страната да се справи с очертаващата се загуба на работна сила през следващите три десетилетия е сериозно да увеличи производителността на труда, твърдят експерти на Световната банка в няколко последователни изследвания, посветени на отражението на демографската криза върху всички сфери на живота в България.

Само солидното увеличаване на производителността на труда би могло да компенсира задълбочаващите се дисбаланси в икономиката и социалната сфера, пише българската редакция на "Дойче веле".

Те водят до критичната ситуация, при която все по-малко работещи трябва да осигуряват все повече средства, необходими за здравеопазване, пенсионни осигуровки и дългосрочни социални и медицински грижи за бързо застаряващото население. България и сега е в челната тройка на най-силно застарелите нации в ЕС.

Рекордният за ЕС 25-процентов дял на младежите до 30 годишна възраст, които нито работят, нито учат, както и огромният брой работници с нисък образователен статус, несъмнено ще принуди страната да внася работници и специалисти отвън, твърдят икономистите на Световната банка.

Пропуските на България - Броят на младежите, които не учат и не работят, е рекордно висок

За съжаление нито едно от правителствата на последните години не успя да проведе обмислена и ресурсно обезпечена демографска политика. Резултатът от бездействието е налице - направените в началото на новия век прогнози на Евростат и Фонда на населението при ООН за броя на българите до 2030-2050 г. поставят България начело на страните, които ще имат рекордно намаление на населението си в дългосрочен план.

Още по-сериозен проблем ще се окажат спадащите качествени показатели на работната сила в България. Страната и сега изостава съществено от средноевропейските показатели за дела на завършилите висше образование.

Затова пък се отличава с изключително висок за Европа процент на деца, които преждевременно отпадат от училище. Особено драматични са и резултатите на България в провежданото международно сравнително изследване "Пиза“, които говорят за увеличаващ се дял на функционално неграмотните младежи в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

169

Изгърбич Задвратян

преди 7 години

До Георги Ламбуровггерге. старците нито генерират продукт, нито се размножават. старците гласуват и умират. младите хора които не са вързани бегат, и се връщат тука като старци. българите в българия намаляват, щото умират от старост, а батенцата от амфети и бмв-та на 30 години. за това. намаляването е необратимо. няма човек , излязъл навън, който да има какво да му предложат тук за да остане за период по дълъг от годишната отпуска.

168

ВК

преди 7 години

До АнонименДа, явно приравняваш семейството със рязане на салата, пиян съпруг, раждане на глупави наследници. Това имам предвид под разбити семейни ценности.

167

Анонимен

преди 7 години

До 188Да, майната му на феминизма, друго си е женичките да са по цял ден в кухнята и да служат само, за да ти раждат глупавите наследници и да ти режат салатката. Друго си е й мъжа ти да те смачква от бой всеки път като се напие, но да не можеш да се разведеш с него. Или да те изнасили някой, да забременееш и да не можеш да абортираш и после цял живот да гледаш на изнасилвача детето. Майната и на демокрацията, напълно си прав.

fallback