Снимка: Булфото, архив

За първата седмица след промените в Закона за движение по пътищата пътните полицаи навсякъде в страната свалят регистрационни табели при констатиране на нарушение, досега те са 63. Това каза комисар Бойко Рановски пред Нова тв.

По думите му най-много от тези случаи са употребили алкохол и липса на шофьорска книжка. Той поясни, че се прилагат и мерки като отнемане на свидетелството за правоуправление при превишена скорост в населените места над 50 километра в час. Основната идея на завишените наказания е да се намалят драстично катастрофите и даваните жертви на пътя.

Още по темата

"При свалени регистрационни табели може да се направи медицинско изследване за алкохол в кръвта и ако дрегерът е показал повече от реалното, нещата се променят. Другият вариант е да се изчака изтичане на наложената забрана и да се получат номерата обратно. Разбира се, има и вариант за оспорване на акта в съда", каза комисарят.

Според него при запазване интензивността на проверките вероятно около 15 000 души ще останат без регистрационни номера до края на годината.
 
"Виждам ефектът около себе си. Много мои познати ми казват, че ще се съобразяват повече. Както се научихме да слагаме коланите, ще се научим и да не пием", коментира бившият вече председател на парламентарната транспортна комисия Настимир Ананиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase