Снимка: Reuters, архив

Заради студеното време сметките за ток може да се окажат шокиращи. Как обаче можем да спестим? Експертите дават някои съвети по темата.

Иван Хиновски от Български енергиен форум твърди, че простите сметки показват, че намалим ли температурата у дома с дори 1 градус, сметката ни за ток ще падне с цели 10%.

Още по темата
Ако намалим нагревателя на бойлера с 5 градуса, сметката ще падне с други 10%.

Хиновски съветва да изключваме печката 5 минути преди да се сготви храната, защото по този начин се пести електроенергия и се спестяват пари.

Въпреки това обаче енергийната ни система не е застрашена, категоричен е експертът.

Хиновски препоръча още веднъж годишно да се чисти решетката на хладилника. Именно заради него са едни от най-големите загуби на ток. "Ако се натрупа повече от 1 см лед, трябва да се изчисти. Това прави разход повече от 10%", категоричен е той.

Експертът посъветва още да се пере на по-ниска температура, тъй като всеки градус надолу е и процент по-нисък разход. Хиновски подчерта още, че енергията, която изразходва сушилнята, е повече от тази, използвана от пералнята при пране.

Според сметките на Български енергиен включените в мрежата уреди, дори и да не работят, харчат по 150 kw/ч. на година. Именно затова зарядното и на лаптопа, и на компютъра, трябва да се изключват, дори и уредите да не се зареждат в момента.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase