Снимка: архив, Reuters

"Топлофикация София" е осъдила клиентка да плати 325 лв. заради старо задължение от 21 ст., съобщи пресцентърът на омбудсмана Мая Манолова.

Сумата, останала неплатена от 2012 г., нараснала близо 15 пъти, след като към дълга бил прибавен хонорарът на юрисконсултите на дружеството.

Заради дела като това ГПК беше променен и възнагражденията на юристите на "Топлофикация" трябва да бъдат намалени драстично. Досега съдът автоматично присъждаше поне по 300 лв., и то на всяка инстанция, припомня "Сега".

Манолова скъса от критики плана, предложен от мениджмънта на монополното дружество.

"Първото, което шокира, е, че бизнес планът на "Топлофикация София" не е публично оповестен. Дружеството е общинско, което означава собственост на 1,5 млн. столичани, и мисля, че всеки от тях има право да знае какво е финансовото състояние, какви са намеренията за следващата година", посочи тя.

Загубата на дружеството през 2016 г. е 40 млн. лв., затова буди недоумение увеличаването на средствата за заплати с 2,5 млн. лв. и предвидените нови 4 млн. лв. за 2017 г., смята Манолова.

Тя даде пример, че през 2016 г. хонорарите за външни юристи са достигнали 3 млн. лв., а собствените й юрисконсулти са получили възнаграждения от над 10 млн. лв.

За услугата "Дялово разпределение" се ползват други фирми и са похарчени близо 7 млн. лв. за събрани 6 млн. лв. През 2016 г. от топлопреносната мрежа са ремонтирани само 1.3 км от заложени 20 км и са довършени около 7 км от плана за 2015 г.

Въпреки критиките общинският съвет прие плана на "Топлофикация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase