Снимка: Булфото
fallback

Все още има шанс да бъдат открити оцелели хора в сградата на затрупания от лавина хотел в Италия, смята Момчил Панайотов, лектор по лавинна безопасност и председател на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил в интервю пред БНР.

Oще по темата

По думите му фактът, че хората са в сграда, дава шанс около някои от тях да има въздух, но трябва да се има предвид, че сградата е доста сериозно деформирана като конструкция след стихията.

Панайотов посочи, че и в България има няколко места, на които са възможни подобни масови инциденти. Той припомни, че в миналото и у нас е имало случаи на ударени от лавина хижи.

Експертът уточни, че в страната ни никога не е имало кадастрално планиране по отношение на лавините, а хижите са строени главно въз основа на опита на туристите. В ски курортите трябва да има задължително такова планиране, но реално погледнато по закон го няма и то не се и случва, изтъкна Момчил Панайотов.

Според него курортите ни има какво да направят още по отношение на адекватното информиране на туристите за опасността. По света се работи с лавинни бюлетини, изготвяни от специализирана служба от професионалисти. Те дават много ясна картина за състоянието на снега и какво може да се очаква от снежната покривка, посочи той.

Същевременно планинските спасители у нас апелират туристите в Банско да не напускат добре обработените писти, тъй като излизайки от техния обсег, те попадат в опасни зони. Улеите са наблъскани със сняг заради силния вятър, а на места има по пет-шест до десет метра сняг,  обясни пред "Хоризонт" Атанас Уков, планински спасител от Отряд "Банско".

Точно този отряд се включи в акцията по спасяването на тримата турски сноубордисти и един скиор, приклещени заради екстремни спускания в местността Ечмище под връх Тодорка.

Спасителната акция е проведена в късни вечерни часове срещу събота, а младежите са били открити измръзнали и изтощени. Били са измъкнати със специализирана техника, като акцията по спасяването им е била рискова както за тях самите, така и за планинските спасители, защото по време на акцията рискът от свличане на голява лавина е бил изключително висок.

Турските туристи са навлезли в лавиноопасен район и са имали късмета да попаднат в улей, който заради ниските температури е бил по-стабилен и не ги е помел, допълни спасителят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Ако думите са вярно

преди 7 години

предадени, имам нЕкои забележки:- сградата е доста сериозно деформирана като конструкция след стихията - при 10 и повече метра преместване, сградата направо си е откъсната, а не се е разрушила заради пряспата от лавината, в която се намира- кадастрално планиране по отношение на лавините - неразработена пазарна ниша у нас, сега остава и комбинирани моделни изследвания със земетръс от 5 нагоре да се изискват- при условие, че повечето са били строени от и за туристи, на чии друг опит да стъпят

1

хм

преди 7 години

Можем само да се молим и надяваме безразборно построените хотели по курортите да не бъдат застигнати от подобна съдба... Това нещастие е добре да служи за обеца на ухото на новите хотелиери, а бизнесът е крайно време да осъзнае, че не може да се конкурира с природата.

fallback