Снимка: bgonair.bg

Роми от бургаския квартал "Горно Езерово" масово припознават децата си. Това се случва, след като кметицата на квартала започва масови проверки по къщите и установява, че жени от общността получават помощи като самотни майки, а всъщност съжителстват с бащите на децата си. Децата умишлено не се признават, за да се получават пари.

Още по темата

Кметицата Иванка Георгиева обяснява на ромите, че нарушават закона, като попълват декларации с невярно съдържание и ще им бъдат спрени социалните помощи. И така започва масово припознаване на деца.

"Сега ако тръгнем, ще видите, че в почти всяка една къща има поне едно семейство, припознало децата си, дори имаме сключени граждански бракове", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Зорка има четири деца. Мъжът, с когото живее, ги е припознал преди година. Дотогава тя е взимали пари от държавата като самотна майка.

"120 взех, това е и с детските", каза тя и уточни, че вече не получава пари като самотна майка.

Добромир също е припознал децата си. Не признава обаче, че го е направил от страх, че ще им спрат помощите.

"Действително са моите деца това, от мене", обяснява той.
 
Повечето ромски семейства в "Горно Езерово" живеят от помощи, но пак се оплакват, че парите са малко.

"30 дена по 10 лв., само за памперси са 300 лв., а тя получава 130 лв", възмущава се друг от квартала.

Кметицата на "Горно Езерово" се надява и в други ромски махали в страната да последват примера й. Целта е да се спрат злоупотребите и помощи да получават наистина майки, които отглеждат децата си сами.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase