Снимка: архив "Булфото"
fallback

Потреблението на ток у нас се счупило 20-годишен рекорд вчера. Това обяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова. Тя съобщи, че държавата прави всичко възможно, за да не се стигне до режим на тока.

Петкова каза това ден след като Румъния обяви, че сме й поискали ток, но помощта е била отказана.

"Вчера системата достигна своя пик, надминат е 20-годишен рекорд в натоварването на мрежата, като потреблението е достигнало над 7500 мегавата", каза Петкова, цитирана от bTV.

Тя обясни, че е имало проблем с активирането на студения резерв – от общо 6 енергийни предприятия, имало проблем с ТЕЦ “Русе” и ТЕЦ „Бобов дол”, но те са отстранени.

"Предприети са всички действия, работим за това да не се стигне до режим на тока", беше категорична Петкова.

За поисканата помощ от Румъния министърът обясни, че става дума за предоставяне на помощ, която е ясно определена от Организацията на всички електроенергийни оператори в Европа.

Ресорният министър поясни, че ние също сме отказали помощ на Турция.

"Искаха приблизително 200 мегавата. Такава помощ се отказва непрекъснато, това е нормална рутинна операция, няма нищо необичайно и притеснително", каза още тя.

Петкова заяви, че други съседни държави също затварят износа си на електроенергия, сред които и Гърция.

"Системите ни са зависими, няма как, когато другите затварят системите си, в същото време ние да очакваме енергия", допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 7 години

Здравеопазване , образование икономика енергетика всичко след т.нар риформи по искане на ЕС е пълен крах за нас .Ние не отстояваме независимостта си а ставаме зависими доброволно с нар.риформи от ЕС и така до новата перистрока рано или късно може би пак зависими от някой друг

33

SILENCE

преди 7 години

До Анонимен. Драги товарищ, лъжат,защото им трябват пари. Откъде,ако не от "сметки"? Аз се отоплявам с газ. А тъпата "топло-не-функционираща" работи с 1/3 /най-много/ от нормата,разписана в закона. Но също ще ти представи "сметка",в която пише,че ти е доставила топло в количество,позволило да ходиш из къщата си по потник. АМАН ОТ БУНАЦИ КАТО ТЕБЕ,НА КОИТО ВЕЧНО ИМ Е ВИНОВНО МЕЖДУНАРОДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ! Какъв ви е проблема,БЕ,"редактори"? Или само средни и пълни *** могат да пишат тук?

32

Анонимен

преди 7 години

Шерлокчо, "руският HAARP" си е чисто американскиСАЩ пак си правят експерименти - по-рано наводненията при летни условия, сега наводнения при зимни такива.Искат да мачкат Русия, ама всичко идва в Европа. Така да се каже "приятелски огън".

fallback