Днес се навършват 20 години от събитията на 10 януари 1997 година, когато протестиращи обградиха Народното събрание и се опитаха да подпалят сградата. Какво си спомнят основните участници днес?

Точно преди 20 години центъра на София е блокиран, парламентът обграден, а протестиращи правят опит да нахлуят в сградата. по време на събитията има и ранени. Това е най-бурният епизод от уличния натиск, започнал още в края на 1996 г., за пълно оттегляне на БСП от властта след оставката на правителството на Жан Виденов.

"Аз нямам добри спомени от онези времена, тогава бяха българи срещу българи и беше много мъчително", спомня си Стефан Софиянски пред Bulgaria ON AIR.

"Тогава взехме решение да организираме жива верига пред НС, с настояване за нови избори и оставка на Народното събрание", разказва Димитър Манолов.

Kато една от основните причини за протестите се сочи тежката икономическа ситуация и хиперинфлацията. Служебното правителство на Стефан Софиянски и редовното на Иван Костов смятат за свое основно постижение въвеждането на паричния съвет. Левицата обаче не е съгласна.

"Икономическите стъпки бяха изключително важни, ние ги предприехме, успешно, след като 20 години по-късно валутния борд продължава да действа", отсече Стефан Софиянски.
 
Сега участници от събитията и от лявата и от дясната страна са съгласни, че от гражданска война опасност не е имало. Продължават да са различни оценките обаче за решението на Георги Първанов и Николай Добрев да извадят БСП от властта през февруари.
 
Целият репортаж вижте във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase