Снимка: архив Булфото
fallback

Агенция "Пътна инфрасктура" спазва препоръките на премиера в оставка Бойко Борисов да не се обявяват нови обществени поръчки в края на мандата на кабинета.

Това обявиха от Пътната агенция в коментар на изявлението на новоизбрания президент Румен Радев от вчера. Той обвини АПИ, че в противоречие на заръките на Борисов, е възобновила обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т.

Oще по темата

От АПИ уточняват, че обществената поръчка за тол таксите е възобновена на 29 декември, но не е обявена тогава. Датата, на която е обявена, е преди повече от девет месеца – на 5 април. От правителството пък е одобрена още в края на 2015 година – на 11 ноември.

От Пътната агенция припомнят и историята на поръчката за електронната система по пътищата.

"От стартирането й до този момент тя беше нeколкократно временно спирана поради обжалвания и след произнасяне на компетентните институции на Република България – Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд, съответно възобновявана", се казва в съобщение от АПИ до Dnes.bg.

Агенцията уточнява, че възобновяването на поръчката е според законите на България.

"Стойността на обществената поръчка е 200 млн. лв. Важно е да се отбележи, че размерът на тази инвестиция няма да е за сметка на държавата. Предвижда се изграждането на самата система да бъде за сметка на избрания изпълнител. Той трябва сам да я плати, да я авансира и едва след успешното й заработване да започне изплащането й с пари от събраните приходи", припомнят още от АПИ.

От Агенцият уточняват и че се очаква въвеждането на системата да доведе до значително повишаване на събираемостта на средства за пътищата и приходите годишно да стигнат близо 1 млрд. лeва.

От АПИ допълват, че приходите от винетки засега не са достатъчни за поддържане на пътната мрежа и за нова инвестиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Аман от генерали,бе

преди 7 години

Тоя генерал откога започна да разбира и от магистрали и от такси !!Явно ГЕРБ мачка контрабандата - главен източник на доходи за комунистите!А генералчето ще почне да се изцепва сигурно и за това да слагаме липрезерватив или да си правим балончета от тях!

29

Градското

преди 7 години

До Анонимен: Дай Боже!

28

Шефа

преди 7 години

Може , може , той Борисов като нареди нещо сутрин , на обяд го променя , а вечерта се отмята !

fallback