Изборът на Румен Радев - събитие №1 у нас за 2016 година. Снимка: Reuters
fallback

Избори, референдум, политическа криза и оставки, бежанска криза, малко спортна радост и за съжаление... трагедии.

Такъв отпечатък остави в България отминалата 2016 година. И сега, след като тя вече е в историята, от екипа на Dnes.bg ще направим един последен поглед назад към нея, за да отбележим най-важните събития през отминалите 366 дни.

И по традиция тази равносметка е направена със съдействието на вас, нашите читатели.

Кое е най-важното събитие в България за 2016 година? В анкетата ни участие взеха 2875 души.

Изборът на Румен Радев за петия български президент е най-важното събитие за 33% от участвалите в допитването. През ноември бившият ръководител на родните ВВС победи председателя на Народното събрание Цецка Цачева в битката за Дондуков 2 и на 22 януари ще заеме мястото на Росен Плевнелиев като следващия държавен глава.

Трагедията в Хитрино, която потресе държавата в края на годината и отне живота на 7 души, се нареди на второ място сред топ събитията на годината според нашите читатели с 12% от всички гласували.

Точно толкова определят като топ събитието на годината и милиардите левове плащания по казусите КТБ, АЕЦ Белене и други, които бяха и трябва да бъдат платени.

Оставката на кабинета "Борисов" 2 и настъпилата политическа криза в края на годината е събитие №1 за 11% от гласувалите. След това решение България посреща 2017 година с правителство в оставка и с ясната перспектива за предсрочни избори през пролетта. А как ще бъдат проведени те не е съвсем ясно, след като наред с изборите, гласувахме и за референдум. Точно резултатите от народното допитване са най-важното събитие за други 11% от нашите читатели.

Бежанската криза и бунтът в Харманли събра 8% от гласовете на анкетираните за събитие на годината, а суетнята около евентуалния бъдещ кабинет – редовен или служебен, събра едва 2% от гласовете на читателите на Dnes.bg.

Цели 5% пък се зарадваха искрено на българката Гошка, която спечели огромния джакпот в испанската лотария, а 3% отчетоха като топ събитието на годината българското представяне на Олимпийските игри в Рио и най-вече на медалите, спечелени от българските момичета.

Смъртта на легендарния защитник Трифон Иванов, част от четвъртите в света, бе определено за най-важното събитие от 2% от читателите ни, а едва 1% се впечатлиха от обвиненията срещу екс и настоящи министри за Белене и ваксините, които разходиха целия кабинет до столичното следствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

110

Анонимен

преди 7 години

Как върви ремонтът на Деси, напредва ли?

109

Господари на ефира

преди 7 години

Този генерал май ще спечели скункса.

108

Анонимен

преди 7 години

Щом Дъртофелия Нинова и Дебелиана Йотово са му бавачките, на тоя Генерал ....ше пада смех с него!Още от сега го изпързаляха с АПИ.Наложи се лично Лилето да му обяснява ,че това е СТАРА СДЕЛКА-още от години.

fallback