Снимка: Reuters

България отново е на дъното в световна класация. В проучването на "Галъп интернешънъл" за  щастието през отминаващата година, проведено в 66 държави, страната ни е на едно от последните места и в света.

43% от българите са се определили като щастливи, 10% - като нещастни, 45% оставащи в средата, а останалите се затрудняват да отговорят.

21% са оптимисти в очакванията си за идващата 2017 г. 26% са песимистите, 40% неутралните и 13% затрудняващите са да отговорят.

12% у нас очакват 2017-а да бъде година на икономически подем, а 33% - на икономически трудности. 

А иначе в света 68% от хората казват, че се чувстват щастливи. През миналата година този процент бе 66%. Така че, въпреки че годината беше изпълнена с промени и поредица от кървави терористични атаки, двама от всеки трима души по света декларират, че са щастливи.

Различията по света обаче са сериозни

Страните от Източна Азия и Океания, например, са в пъти по-щастливи от тези в Близкия изток.

Най-много щастливци се оказа, че има във Фиджи и Китай. След тях се нареждат Филипините, Виетнам, Индонезия и Парагвай.

Най-нещастната страна, при това за трета поредна година, е Ирак.

Проучването показва ясна връзка между доходите и щастието - колкото по-богати са хората независимо от нацията си, толкова по-щастливи са те.

Преди старта на новата година 42% от света е оптимистично настроен по отношение на перспективите пред икономиката през 2017 г. -  делът на оптимистите (42%) е двойно по-голям от дела на песимистите (22%).

И докато в глобален мащаб двама от пет (42%) казват, че през идната година ще има икономически прогрес, то на много места по света се отчитат и съществени различия. В Европа са значително по-песимистично настроени отколкото навсякъде другаде по света.

Проблемите, свързани с бъдещето на ЕС през 2016 г., вероятно са се отразили върху мненията на хората от най-големия икономически блок, създавайки съмнения у тях.

В рамките на Европа, икономическият песимизъм е най-силно изразен в Италия, Великобритания  и Франция.

Единствено Корея и Хонконг, от страните претърпели икономически и политически трусове през годината, са по-негативно настроени от тях .

Най-позитивните нации по отношение на икономиката пък са Гана и Бангладеш.

Докато почти целия свят приветства Новата година, масовото усещане (52%) на хората по света е, че като цяло 2017 ще бъде по-добра от 2016 г. Един от седем (15%) пък смята, че новата година ще бъде по-лоша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase