Снимка: Reuters, архив
fallback

Венчавките са абсолютно забранени през Великите Великденски и коледни пости до 7 януари. Извършването на ритуалите е невъзможно и с оглед на натовареността на свещениците в литургиите за Рождество Христово. Това коментира отец Емил от храма "Св. св. Кирил и Методий" пред "24 часа".

36 влюбени двойки са минали под венчило в православния храм в Монтана през тази година. Църковните брачни съюзи са разрешени само след параф в гражданското, а от църквата младоженците получават два документа. Таксата за ритуала, който измолва благословия и от Бога е 120 лева.

Между Бъдни вечер и Йордановден Богоявление (6 януари) са така наречените "мръсни дни".Това е времето за родилните мъки на Богородица, раждането на Младенеца Иисус и кръщаването му. Срещат се и като Мръсни вечери, Мръсница, Погани дни, Поганото, Поганци, Бугани дни (Родопите, Пиринския край, Странджа, българите от Одринска Тракия), Некръстени дни (при македонските българи и тези от Западните покрайнини), Караконджолови дни (Разложко), Глухи дни (Кюстендилско), Вампирови дни (Карловско).

"Мръсните дни" започват след тържеството по повод щастливото Раждане на Младенеца, Учител и Спасител на човеците – Иисус Христос.

На следващия ден църквата събира вярващите, за да отправи благодарност и възхвала на Божията майка, и е наречен Събор на света Богородица (26 декември),на който се "блажи".

На 5 януари българската православна църква отбелязва Зимния Кръстовден, наричан още Водокръст или Попова Коледа. Народът вярва, че на този ден се пропъждат т.нар. "мръсни дни" и хората се избавят от злите духове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 4 години

Тази статия е пълна с лъжи, хули и богохулства и ерес. Пречистата Божия Майка и Дева Мария НЕ е изпитвала родилни болки!Православната Църква забранява да има венчавки през Рождественския, Великия, Петровия и Богородичния пост, както и в определени дни, защото е важно да се почита с благоговение тези СВЯТИ дни, а НЕ да се вдигат сватби! Сватби НЕ се правят в месеците - Декември, Август, Март, Април, и определени празници от Септември, Откомври, Ноевмри,Май, Юни и Юли, Януари и Февруари

6

Анонимен

преди 7 години

"Таксата за ритуала, който измолва благословия и от Бога е 120 лева."Абе Марийче Несторова-автор, ти български учила ли си. кой те допусна да пишеш такива .... недомислици?недей да срамиш хората от Монтана. таксите навсякъде са такива.

5

Анонимен

преди 7 години

То и на кого да му се венчава в този студ?Което си е право- право си е!

fallback