Снимка: bgonair.bg

Мирослав Долапчиев е бизнесмен, решил да инвестира в българското образование. Преди година той създава своя модна линия ризи. Част от спечелените средства той дарява за обучението на децата в неравностойно положение.

Младият мъж се връща от Италия, за да крои ризи за взискателни клиенти на принципа made to measure. Всяка една дреха шие според мерките и вкуса на купувача.

Подходът на Мирослав се оказва успешен. Заедно със своя партньор правят първите крачки към един специфичен, но ценен бизнес.  Печалбата обаче не е единствената цел на двамата новатори. Част от парите отиват за достойната кауза.

"От всяка една риза, която ние правим, отделяме равностойността на една седмица образование на дете в неравностойно положение, която горе долу се равнява на около 10% от печалбата на всеки един продукт, който имаме", обяснява пред Bulgaria ON AIR Мирослав Долапчиев.

Това не е първата кауза, на която Мирослав се отдава. Преди години заедно със съпругата си стават приемни родители. Така се запознава отблизо с трудностите, пред които са изправени децата в институциите.

"За мен този проблем е много голям, аз като приемен родител виждам деца, които идват от много рискова среда. Ние не оценяваме, че дори в изглеждащи привидно добре семейства децата живеят в много сериозен недостиг на система, която да ги насърчава да се учат", коментира Долапчиев.

А тези, които трябва да ги насърчават да учат, често са потискани от обстоятелствата, ниските заплати и грубото отношение на част от родителите. Затова Мирослав решава да дарява за учители, част от печалбата му отива за фондация "Заедно в час".

Парите са средство, а не цел, категоричен е дизайнерът. Винаги е знаел, че с каквото и да се захване в бъдеще, то винаги ще бъде обвързано по един или друг начин с образование. Избрал е да дарява, не защото трябва – а защото знае, че някъде помощта му ще е безценна.

"За мен е много важно тези пари да намират смисъл, те са някакъв инструмент, но даряването е начин на разбиране, начин на осъзнатост", допълни дизайнерът.

На връх Коледа много хора отварят сърцата си и са готови да даряват като Мирослав. Той обаче се надява в бъдеще празничната традиция да се превърне в целогодишна. Защото не трябва да чакаме светлината на празника, за да бъдем добри.

Вижте целия репортаж на Милена Енчева и оператора Петър Симеонов във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase