Снимка: Facebook
fallback

Петдневното издирване на русенеца Тодор Владимиров приключи с щастлив край, но мъжът ядоса много със своите действия своите спасители. Появиха се и въпроси кой ще плати операцията по издирването му, продължила 5 дни, в която се включи дори хеликоптер.

Oще по темата

Разходите за петдневната операция на Планинската спасителна служба и армията трябва да се поемат от издирвания Тодор Владимиров или неговите близки, подали сигнала, съобщава "Дарик". Дали това ще се случи обаче не е съвсем ясно, особено ако планинарят не е имал застраховка.

Само през тази година между 10 и 20% от всички издирвателни акции са останали за сметка на спасителите. Към момента по груби сметки петдневното издирване струва на Планинската спасителна служба около 1500 лева. В тази цифра обаче не влизат разходите на армията и военния хеликоптер, който също се включи да търси мъжа. А особено използването на летателната машина е изключително скъпо.

Разходите за всички издирвателни действия са за сметка на изгубените лица или техните близки, каза директорът на Планинската спасителна служба Радко Марков. Той добави, че спасителите веднага започват издирване след подаден сигнал, "но предупреждаваме и хората, които поръчват тази акция и искат да издирваме определен човек, че това нещо струва някакви средства".

"Но при всички случаи ние провеждаме акцията, дори да нямат възможност да платят, тъй като нашата основна цел е да спасим човешкия живот", поясни той.

Въпреки задължението издирваният или неговите близки да заплащат разходите по спасителните операции, в доста случаи това не се случва. Реално няма и механизъм чрез който ПСС може да изисква парите си.

Както Dnes.bg съобщи, в петък, след търсене продължило 5 дни, 40-годишният мъж се появи  сам в хижа "Левски" жив и здрав, а Планинската спасителна служба прекрати акцията по издирването му.

Самият Тодор останал изненадан от операцията за спасяването му и уточнил, че е имал палатка, газов котлон и спален чувал, благодарение на които е прекарал последните дни в планината въпреки минусовите температури.

Все още не е ясно кога мъжът от Русе ще слезе от хижата и коя пътека ще хване – за Карлово или за хижа "Плевен" през връх Ботев, за да се прибере в родния си град. Самият Тодор е строителен алпинист и много опитен планинар. Занимавал се е и с пещерно дело.

Не е и ясно обаче дали той няма да се сдобие с обвинение заради случилото се в Стара планина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

212

продължение

преди 7 години

открили ги кьоркютук пияни да спят до лодката, далеч от всякаква вода. Норгеса плати 5000 евро, писаха по вестниците и толкоз. Литовците се хилеха цял месец...

211

От Норвегия

преди 7 години

Сега да ви кажа какво се случи тук. Едни мои комшии, впиянчени литовци ли латвийци ли, тръгнали на рафтинг. Нарамили кануто и нагоре по реката. На обяд срещнали норвежец на палатка до реката, разменили си 5-6 думи и продължили нагоре. Норгесът тръгнал да си ходи привечер, но се сетил, че не ги видял да слизат по реката с кануто. Без да се мае, звъннал на спасителите, обяснил, че не са минали навреме /според него/ и вдигнал патардия. Идва вертолет + 100-тина спасителя и почва акцията. И ги открил

210

До "данъкоплатц

преди 7 години

ПСС не е държавна институция. Планинските спасители са ДОБРОВОЛЦИ. И наистина с НИЩО НЕ СА ВИ ДЛЪЖНИ уважаеми "предплатили" си данъкоплатци.

fallback