Снимка: БНТ
fallback

Имах храна, газов котлон, палатка, спален чувал. Защо ме търсихте, това бяха първите думи на Тодор, който пет дни бе в неизвестност за близките си в Стара Планина.

Хижари пък коментираха постъпката му с: "Първо ще го бием, после ще го храним". Десетки спасители и приятели го търсиха дни наред при тежки метеорологични условия в Стара планина. Днес в издирването му се включи и хеликоптер.

Както Dnes.bg писа 40-годишният мъж се появи днес сам в хижа "Левски" жив и здрав, а Планинската спасителна служба прекрати акцията по издирването му.

Oще по темата

Тодор се държал неадекватно и питал: "Защо ме търсите? Ако не ми беше свършила газта за котлона, изобщо нямаше да дойда в хижата", казал той, цитиран от "Марица".

"Стигнах до хижа Левски по следите на спасителите. Бях затрупан в палатката на билото, там прекарах шест нощи. Свърши ми водата и реших да се спускам надолу. Бях се позагубил малко. Нямах представа, че толкова хора ме търсят – не съм го направил нарочно", бе първото обяснение на мъжа за случилото се.

"Първо ще го бием, после ще го храним" , заяви хижарката Яна Динева.

Малко след Тодор в хижа "Левски" пристигнаха петима спасители от Карлово. Присъстващите в хижата планински спасители и служители на НП "Централен Балкан" били направо изумени.

Те отказаха да разговарят с Тодор, след като след неговото изчезване десетки хора – доброволци от карловския отряд за планинско спасяване и служители на Национален парк "Централен Балкан", го търсиха в изключително лоши условия в Балкана.

Днес повече от час хеликоптер летя на Стара планина в сняг и вятър да търси изчезналия турист.

Към хижа "Левски" преди обяд потеглиха и шестима негови приятели, които дойдоха в Карлово от Русе.

Все още не е ясно кога мъжът от Русе ще слезе от хижата и коя пътека ще хване – за Карлово или за хижа "Плевен" през връх Ботев, за да се прибере в родния си град.

Омбудсманът Мая Манолова се обади в туристическото дружество да пита как е Тодор.

"Чак не ми се вярва, че е истина. Тодор е оцелял по чудо при това лошо време в Балкана". Това заяви шефът на карловския спасителен отряд Христо Стаматов минути след новината, че русенецът сам се е появил жив и здрав в хижа "Левски".

Според Стаматов вероятно мъжът е чул шума от военния хеликоптер, който днес се включи в издирването, и е разбрал, че го търсят. Затова е решил да се прибере сам в хижата.

Началникът на карловските спасители все още не знаеше подробности за това, как Тодор е живял в Стара планина през 5-те дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

137

гошо печения

преди 7 години

Акой щеше да плаща ако го бяха намерили в палатката полужив и после 2 седмици в болница. Или тогава щеше да е по добре.

136

Анонимен

преди 7 години

До МарияХоби, спорт и ограничени *** без хоби и спорт. Които били толкова глупави, че се скъсали да издирват този неограничен умник с хоби и спорт.

135

Мария

преди 7 години

До Анонимен 155Господине или Госпожо явно щом Вие не разбирате хоби , спорт значи е глупаво и няма защо да се прави... Не смятате ли, че това е много ограничен начин на мислене?

fallback