Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Общо 10 млн. лева е помощта, която ще гласува правителството в оставка за пострадалото Хитрино на извънредното си заседание днес.

Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието, което започна с минута мълчание в памет на жертвите от тежкия жп инцидент.

Още днес 5 млн. лв. ще бъдат по сметката на Хитрино, за да може Общинският съвет да започне дейности по разчистване, когато е безопасно.

Oще по темата

Други 5 млн. ще бъдат дадени по бюджета на МТСП.

Борисов обясни, че кметът по закон няма право да направи много от дейностите.

Затова през социалното министерство средствата ще бъдат предназначени за лекарства, памперси, доизграждането на разрушените им домове, обясни премиерът.

Помощ ще се търси и от оперативните програми.

Следобед се очаква Европейската комисия да съобщи, че одобрява средства по две от програмите – за селските райони и за транспорта, да се пренасочат за разрушената инфраструктура.

Борисов обясни, че определените средства са на база информацията, която подават експертите на място за щетите.

Дневният ред на днешното извънредно заседание е само от една точка - финансиране на мерки за преодоляване на последиците от инцидента в Хитрино.

Борисов информира и за последните действия в населеното място.

"Ускорихме максимум източването на цистерните - през нощта четири. Сега има една малка авария, но ще я отстранят скоро. Един стълб е опасно наведен над една от цистерните", съобщи той.

Премиерът изрази надежда, ако работата продължи с това темпо "доста по-скоро да приключим с източването на цистерните и да се започне с разчистването на терена и връщането на хората там".

Борисов каза, че е малко по-оптимист за процедурите, които текат. Той обясни и че управляващите се стараят да не пресират експертите, които работят на място, защото рискът е голям.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Анонимен

преди 7 години

Вечна памет на жертвите, да почиват в мир. А за кабинета не ми се говори, те дори като мълчат творят чудеса. Направо не ми се мисли, ако бяха мълчали 2-3 минути.

67

Анонимен

преди 7 години

Защо все аз ще плащам масрафа накрая?

66

Наивен

преди 7 години

Когато гражданин не е съгласен със сметката за вода, ток, парно или нещо друго, той може да обжалва. Но първо ТРЯБВА да я плати. Пък после, след някоя година, може би...А при застрахователите е обратно. Първо трябва да се докаже и тогава може да се стигне до плащане. Двоен стандарт, в интерес на хиените. Демокрация в действие.

fallback