Снимка: архив Булфото

Анализ на законодателството на част от страните в ЕС констатира дупки в наказателните текстове срещу престъпленията от омраза.

В много малка част от тях се преследва изпращането на съобщение с невярно съдържание, което може да причини раздразнение, безпокойство или ненужна тревога на друго лице.

Агитирането или публичното подстрекаване към враждебност между различни общности е забранено в законодателството само на две държави.

Записването на сцени на насилие или посегателство над друго лице, на каквото и да е основание и с каквито и да е средстава е незаконно само в една държава и е частично включено в законодателството на три други държави.

Проучването е проведено в една трета от държавите в ЕС в рамките на проекта "Мандола" -  България, Белгия, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Кипър, Румъния, Франция и Холандия.

Изследването е установило и че монтаж с говор или изображение на трето лице, без неговото съгласие, е незаконно само в две страни.

България да въведе в Наказателния кодекс дефиниция за "престъпление от омраза". Това съветват експертите по еврозаконодателството срещу проявите на омраза.

Проучването е установило, че в почти всички тези държави под ударите на закона са поставени омразата въз основа на раса, народност, етнически произход или религия. 7 от 10-те държави наказват и за омраза заради сексуална ориентация, пол или инвалидност.

Публичното разпространение на ксенофобски или расистки материали, които проповядват към омраза е незаконно в повечето от държавите. Половината от държавите включват тук и използването на компютърна система за разпространение/проповядване на омраза, дискриминация или насилие.

Публичната клевета или обида е забранена в 10-те държави, а в осем от тях подлежи на наказателна отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase