Снимка: Олег Попов/Dnes.bg
fallback

Един от задържаните при бунта вчера в лагера в Харманли е свързан с терористична организация, съобщи в кулоарите на парламента МВР шефът в оставка Румяна Бъчварова.

Връзката му с терористична организация е потвърдена, каза тя, но допълни, че не знае дали става въпрос за ИД или друга организация с мотива, че ДАНС работи по въпроса. Родното ФРБ разработва и останалите мигранти, основно афганистанци, които стояха в основата на бунта в лагера.

Oще по темата

След протеста в центъра в Харманли са задържани 240 мигранти, предстои да бъдат арестувани още. 15 са заподозрени като извършители на хулигански прояви.

Тепърва ще се реши колко ще бъдат върнати в Афганистан и защо.

Бъчварова обясни, че се обмисля друга организация на разпределянето на нелегално влезлите в страната ни чужденци.

"Идеята е да се разделят сирийските бежанци от тези, които идват от Афганистан и които нямат основание да получат статут и ще направим такава организация, че те да не провокират вълнения", обясни тя.

Бунтът в лагера за мигранти в Харманли вчера се оказа, че не е изключение за Европа, а тези които са си позволили да организират протеста ще бъдат пратени в лагер от затворен тип.

Мигрантите не само са поискали да напуснат центъра, но са имали и претенции да им бъде осигурен коридор до Сърбия, съобщи МВР шефът в оставка Румяна Бъчварова. МВР шефът увери, че претенциите на мигрантите от лагера в Харманли да им бъде осигурен коридор до Сърбия няма как да се случат.

"Това е невъзможно и тези, които са влезли незаконно от Афганистан трябва да знаят, че сме готови да им съдействаме хуманитарно, но те са длъжни да спазват законите ни“, обобщи тя.

Вчера на три места в Европа е имало подобни събития – на остров Лесбос, в Италия до Торино и в лагера Кале във Франция, което е довело и до струпване в Париж, каза Бъчварова като така потвърди и думите на премиера в оставка Бойко Борисов, който изрази опасения,че мигрантите са добре организирани и поддържат връзка по телефона и социалните мрежи.

Бъчварова увери депутатите, че към момента обстановката в лагера е напълно овладяна, но ще бъдат изпратени още 30 жандармеристи, за да се гарантира напълно, че напрежението няма да ескалира отново. Тя добави, че организаторите на бунта са основно афганистанци.

Напрежението в центъра е възникнало около 12 часа, когато на протест са се вдигнали около 2000 чужденци. Повод за това е била забраната да напускат центъра, която беше наложена заради съмненията, че там има остри заразни болести. За да бъде успокоено местото население беше наложена карантина, която не се е харесала на бежанците.

При безредиците са изпочупени прозорците на столовата и на администрацията, а протестиращите са настояли да напуснат центъра и да бъдат пуснати да стигнат до Сърбия.

Общо изпратените полицаи на място са били 459 заедно с 2 водни оръдия и две кучета. Мигрантите са хвърляли камъни, запалени са били гуми и контейнери за смет.

В 13 часа ръководството на бежанците е започнало разговори с представители на протестиращите и около 18 часа безредиците са били прекратени, но са възникнали отново към 19 часа, когато започват централните емисии на телевизиите, отчете Бъчварова.
 
Общо 24 полицаи са били леко ранени, 240 бежанци са задържани, предстои да бъдат задържани още. 15 са заподозрени като извършители на хулигански прояви. ДАНС извърша проверки за лицата, които са организатори на протеста.

Предстои прокуратурата да разпита мигранта, който е запалил българското знаме, подготвя се проверка и за упражнено полицейско насилие.

Взети са специални мерки, за да се оправи оградата на центъра, уточни Бъчварова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

БЪчварова

преди 7 години

да не ни баламосва!Нека по добре каже какво представлява документа за статут или преиваване на един мигрант. Ако не я е срам нека го покаже!------поясанявам: това е една малка квитанция на която името на претежателя е написано на ръка/какво ли име е написано? наи вероятно кой каквото си е измислил/ ИИИ снимка закрепена със телбод.Бъчварова неможе да се оправи нито с имената нито с нациолността!За какво идеше реч ААА да запълния хаос и безхаберие на министърката.

53

Неа

преди 7 години

Защо каката не отиде да инспектира лагера тъй както инспектира границата ?

52

Иво

преди 7 години

Лагерът Кале не съществува от месеци...какво ни баламосва госпожата?

fallback