Ненчев с адвоката си Радан Кънев. Снимка: БТА

Военновъздушните сили са били доведени до колапс заради намален нальот. Това разясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата във връзка с повдигнатите днес обвинения на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев.

Още по темата

По-рано самият Ненчев обясни, че му е повдигнато обвинение заради сключения с Полша договор за ремонт на МиГ-овете. Арнаудова обаче опроверга това, като заяви, че то не отговаря на истината.

"Разследването на Софийската градска прокуратура не е установило нарушения при сключването на договорите за ремонтите на МиГ-29 в Полша. Обвиненията са за престъпление по служба, като случаят е особено тежък“, уточни Арнаудова.

Тя посочи, че договорът от 26 април за ремонт на изтребителите МиГ-29 в Полша реално не е бил приведен в изпълнение.

По думите й не е имало възможност заради намаления нальот да се обучават млади летци и е имало реална опасност България да загуби въздушния си суверенитет.

"България има задължение да осигурява бойно дежурство по Air Policing. Намаляването на нальота е довело ВВС до колапс", посочи тя, цитирана от "Фокус".

От това деяние настъпили значителни вредни последици за Българската армия.

През 2015 г. нальотът на пилоти от ВВС е спаднал на 33 часа за година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа или минимум 80 летателни часа за година. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

Спрямо министър Ненчев е взета мярка за неотклонение "подписка".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase