Снимка: Facebook
fallback

След трагичния инцидент в планината, при който загина изчезналият в района на връх Ботев Мирослав Късовски, се подготвят промени в Закона за защита при бедствия.

Инициатори на законовите промени са Иво Младенов, братовчед на Мирослав, и Христомир Христов, който е бил негов близък приятел.

"Основната точка е отговорните органи да получават важна информация в съкратени срокове, най-много до два часа. При случая с Мирослав повече от 72 часа информацията от телекомите не можеше да достигне до спасителните екипи. Целта ни е тези спънки да бъдат намалени, за да може да се стига до щастлива развръзка", обясни Иво Младенов пред Bulgaria ON AIR.

Oще по темата

Той подчерта, че е важно да се направи ясно разграничение между нарушаване на личното пространство и информация, която може да спаси човешки живот.

Христомир Христов също е на мнение, че в основата на всичко е възможността да се получава информацията от телекомите.

"Пропуските се базираха и на материалното обезпечение. Когато ме издирват, бих искал да ме намерят", настоя той.

Според него проблемът у нас е, че се подхожда немарливо към застраховането, особено към планинското застраховане. Христов акцентира, че Планинската спасителна служба е доброволческа организация, но трябва да получава поне материално обезпечение - база и техническо оборудване.

Разговорът чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Ди1

преди 7 години

Краднаха ми буса преди 10-тина години. Вътре имаше GSM. Пулицаити казаха не става да го намерим така :))) Докато бях още в раонното, се свързах се с подходящия човек и след 10 мин. имах приблизителното мястото - м/у три антени. След 30 мин. си го намерих...

35

Webley revolver

преди 7 години

Това е кретеническо, наистина. Но всъщност, въпреки трагедията, ако Миро просто беше взел нещата по-сериозно, и не беше тръгнал по трико да катери връх Ботев през ноември, изобщо нямаше да има трагедия. Лека му пръст, нека този тъжен случай е урок за други, които са склонни да подценят Планината.

34

anon

преди 7 години

... всичко това предполага, че телефона е в обхват. ако не е... телекомите могат най-много да ти кажат ако телефона няма гпс къде последно са го "видели" (кои антени) и по метода на пеленговането да се намери най-грубо къде е бил последно "видян" телефона...а ако има гпс и покритие може (според зависи) да могат съвсем точно да кажат къде е... та дали има гпс или не самото устройство е без значение при липса на покритие защото гпс-а на телефона не предава- само приема.

fallback