Снимка: архив Reuters
fallback

Случвало ли се е да не ви стига времето, което ви е отредил зеленият светофар, за да пресечете? Ами нищо чудно - светофарите у нас работят по формула от 30-те години на миналия век. По-съвременните пък са със съветски инструкции... от 60-те години.

И така се оказва, че трагедиите – освен заради недоглеждане от страна на шофьори, до голяма степен се дължат и на технически причини, водещи до твърде кратко времетраене на разрешителния сигнал за преминаване на пешеходци.

У нас светофарите се регулират от няколко институции, като общите правила се задават от МРРБ, а съответните общини отговарят за прилагането им, пише "Монитор".

Въпросната формула, която всъщност е създадена от австрийски учен и наложена у нас още по царско време, когато по улиците са се движели повече каляски и по-малко коли, е заложена в наредба на Министерството на регионалното развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 7 години

Абе, за да станеш "журналист" в България май е нужно да си по-глупав от *** и да си по продажен и платен от политиците...Тази статия няма нито една дума истина, както и в статията, която е ползвана за базова от Монитор. Просто една платена хейтърска статия. Аз съм шофьор от 20 години в София и преди 2-3 години в града беше пълен ад.След новите светофари разликата е огромна - много по-бързо се движа из града, а карам по цял ден и в пиковите часове. Също и пеша ходя и нямам проблем!

12

Анонимен

преди 7 години

До перверзно мисленеСамо не разбрах какво общо има това с краткото време за пресичане, ама карай.

11

перверзно мислене

преди 7 години

Престанете с това насъскване! Според вас, който е за Русия, той е против Европа и т.н. Представете си, че болшинството от българите обичат и Русия, и Европа и САЩ! А не като вас да мразите всичко, и на предно място себе си! Самата ви мисъл - или Русия или Европа - е перверзна. Все едно да ви питат, кого обичаш повече, майка си или баща си? Ако назовете единия, значи не обичате другия!

fallback