Снимка: архив, Bulphoto
fallback

Поне три килограма средно качват постещите по време на въздържанието от животински храни, което започва от днес и продължава до Коледа. През този период килограмите се трупат рязко заради консумацията на голямо количество въглехидратни храни, които често са мазни и много калорични.

Oще по темата

"За да заместят чувството за ситост, което дават животинските продукти, като месото или яйцата, хората масово посягат към хляб или други въглехидратни храни. Традиционно това са мазни мекици, питки или други калорични храни, като ориз и картофи, което неминуемо води до трупане на килограми", заяви пред "Труд" специалистът по хранене проф. Донка Байкова, която съветва да приемаме въглехидрати само сутрин.

Експертите са категорични, че прекомерният прием на мазни и тестени храни пренатоварва цялата храносмилателна система и често води до болки и тежки неразположения.

Постите крият и друга опасност, защото еднообразното хранене в сезона на гриповете и настинките допълнително отслабва имунната система и прави организма по-уязвим. Именно в последните дни на постите лекарите отчитат най-много болни сред въздържателите, защото тогава се изчерпват редица важни микроелементи.

Проф. Байкова обясни, че организмът складира запаси от някои ценни вещества, но след повече от 20 дни и те започват да липсват.

Някои могат да се набавят и от неживотински продукти, но там са в други съединения и голяма част от тях са неизползваеми, посочва диетологът. Тя съветва да се храним с много плодове и зеленчуци и да не пропускаме разрешената риба на Никулден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 7 години

Е, ама глупости, глупости, постите сваляли имунитета. Абе какви са тия "шаманки". Постите, не се състоят в гъненето на мекици, торти, пасти, вафли, само защото не се яде месо. Яжте плодове, зеленчуци, варива (леща, боб, грах), маслини/зехтин, ядки (без да се прекалява), пълнозърнест хляб, да видим дали ще качите килограми и ще ви спадне ли имунитета. Пълни тъпотии. Правилното хранене, през цялото време гарантира качване на имунитета и поддържане на здравословно тегло.

18

Този път

преди 7 години

Брайкова греши. Не се трупат килограми, а се свалят. Менюто може да бъде много разнообразно(това е от личен опит). Ако някой изпитва болки в следствие на автоимунно заболяване като лупус или ревматоиден артрит препоръчвам да опита да намали храненията си и задължително да изключи месото. За вас лъжа, за мене истина - ограничаването в храненето при хора, свикнали да се хранят "нормално" води единствено до положителни резултати с оглед на здравето.

17

Анонимен

преди 7 години

Традиционно българинът се обръща към тестото през зимата, независимо дали пости или не, така че ако с пост се качва 3 кг, без него би трябвало да е двойно. Но все пак такава ни е културата, че по празници трябва да се плюска като за последно.

fallback