Снимка: БТА

Общ преглед

Стотици хора се събраха, за да изразят почитта си към певеца, музиканта, композитора и човека Бисер Киров. Поклонението пред тленните останки на починалия на 6 ноември в Берлин творец се състоя днес в Народния театър "Иван Вазов". Певци, музиканти, композитори, общественици, политици, дипломати и много граждани имаше сред множеството.

Имал съм щастието да бъда близък, да се познавам от доста години с него. Чувствал съм го като духовен брат и тъй като е по-голям от мен, винаги съм се обръщал към него с Бате Бисерко, каза Хайгашот Агасян и пожела душата му да е светла и да лети из небесните селения заедно с музиката му.

Като гигант и мъдрец го описа естрадната певица Йорданка Христова. Много рано си отиде, но може да бъде запомнен като човек, който обича, каза Христова и допълни, че той е пример за професионализъм, но и с добротата и отговорността си.

Като много близък неин приятел, много талантлив и духовен човек, го описа и певицата Богдана Карадочева.

Съболезнования до семейството му са отправили вицепрезидентът Маргарита Попова, заместник-председателят на парламента Янаки Стоилов, министърът на културата Вежди Рашидов, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и чужди държавници като премиера на Русия Димитрий Медведев, посланици.

Още по темата

Да отдадат своята почит на певеца и съболезнования към многобройнато фамилия, на почетна стража пред ковчега се изредиха приятелите Веселин Маринов, Кристина Белчева, Валерий Тодоров, Кристина Белчева, Иван Токаджиев.

Сред дошлите да се сбогуват бяха още Стефан Димитров посланиците на Куба и Казахстан, Корнелия Нинова, Георги Йорданов, Грета Ганчева, Иван Тенев и много други близки до певеца, както и негови почитатели.

Певецът почина в Германия, но пожела да бъде погребан в родното му село Чокманово до своите родители и до дъщеря си Венциноса, която преди 2 години си отиде едва на 42 години от рак. Смята се, че тази загуба е причина за влошаването на здравословното състояние на Бисер Киров, който беше човек изключително предан на семейството си.

Бисер Киров е роден на 4 септември 1942 г. в семейството на адвентистки свещеник и художничка. През 1969 г. завършва Висшия химикотехнологически институт в София, а през 1988 г. - "музикална режисура" в курса на проф. Иоаким Шароев в Държавния институт за театрално изкуство - Москва. Живее в България, Русия и Германия, като постоянно пътуваше между трите държави.

През 1967 г. започва професионалната му кариера на вокален изпълнител с оркестър "Балкантон". В кариерата си Киров е изнесъл над 4500 концерта в Европа, Америка, Азия и Африка, а като композитор е автор на над 300 песни на български, руски, немски, чешки, полски, испански и др. езици. Има 15 големи плочи в България, Куба, ГДР, Полша, СССР, сингли в Испания и САЩ, както и 9 компактдиска, издадени в България и Русия.

Записал е повече от 700 песни. Четири сезона е солист във "Фридрихщадтпаласт" в Берлин. Носител е на множество български и международни отличия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар