Снимка: архив, Булфото

Приемна майка от Северозападна България твърди, че е изнудвана за пари, за да получи деца. За трите деца, които е отглеждала, е дала 900 лв (по 300 лв) на дете.

"Нямах друг шанс. Други приемни родители чакат с години, за да вземат децата", уверява Будинка Ангелова.

Според твърденията й, социалният работник и доскорошен шеф на отдел за закрила на детето Иванка Каменова е поискала сумите от нея с думите, че й прави бърза услуга, тъй като е много трудно по домовете за сираци. Като я питали, казвала, че по принцип тям няма деца, но....

За да стане един човек приемен родител, изкарва курс, с който получава и шанс за реални доходи. По закон, един приемен родител получава около 600 лв месечно от държавата.

Това е цяло състояние за един от най-бедните райони на България. А този шанс за постоянен доход зависи именно от Иванка Каменова.

На нея Будинка дава първите 300 лв. Гледа дете, чиято биологична майка по-късно си го поисква и жената остава отново сама. За да се грижи зи друго момиче, плаща същата цена. После още веднъж.

Иванка Каменова живее в Крива Бара. Там настанява 14 деца и превръща малкото населено място в своеобразен рекордьор. В нито едно друго село от областта няма толкова настанени деца. Няма толкова деца и в целите общини Берковица, Бойчиновци, Вълчедръм, Вършец, Георги Дамяново, Медковец, Чипровци и Якимово.

Повече са малките, единствено в градовете Лом и Монтана. Населението там обаче е с няколко десетки хиляди отгоре.

Приемните родители в Крива Бара също са в пъти повече от средното за областта. Не смеят да говорят. За детския труд и за приемната грижа като бизнес свидетелстват и други. "За всяко дете, което е дала, е искала пари", казват те пред Нова тв.

А Будинка Ангелова разказва, че обича децата, които е гледала, но в момента, в който спира да плаща, ги губи. Защо?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase