Архив: Булфото

В момента няма опасност от разпространението на заразни заболявания в регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли, съобщи временният директор на центъра Димитър Захариев.

И при най-малки съмнения за остро заразно заболяване настанените се насочват за прегледи към специалист. Твърденията за наличие на тропическа болест са провокация, а обстановката се нажежава излишно, допълни той.

Още по темата

Местната журналистка и заместник-председател на Общински съвет - Харманли Светлана Николова твърди, че в центъра се е разпространила паразитната тропическа болест "кожна лайшманиоза". Днес тя повтори твърденията си като уточни, че хабилитиран специалист е диагностицирал болестта по направени от нея снимки.

Нямаме такава потвърдена диагноза, категоричен бе Захариев. Настанени в центъра са били изпращани за консултиране и лечение в Пловдив със съмнения за кожна лайшманиоза, но лекарите - специалисти там са отхвърлили такива съмнения.

От началото на годината досега в центъра при прием са били установени 41 случая на скабиес или краста. Те са били обаче излекувани преди да бъдат настанени за постоянно в центъра, каза епидемиологът от РЗИ - Хасково д-р Снежана Иванова, цитирана от БТА.

Тя увери още, че няма риск от пренасяне на краста сред гражданите на Харманли, освен ако не се разменя бельо или не става дума за полови контакти. Центърът в момента се обитава от 3100 кандидати за закрила, за здравето на които работят четирима лекари и една медицинска сестра, посочи Захариев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase