Снимка: Архив, Reuters

Близо една трета от българските шофьори са сядали зад волана след употребата на алкохол. В същото време 77% от тях категорично смятат, че консумацията му и шофирането са несъвместими.

По-голямата част от хората, шофирали след питие, обясняват, че според тях изпитото количество е под допустимото. Такива са данните от проучването на навиците и нагласите на българските шофьори във връзка с кампанията "Алкохолът е лош шофьор" на "Каменица".

Още по темата
От данните се вижда, че 36% от респондентите са се качили зад волана след 1 бира. 15% пък са пили по две бири или чаша бяло вино.

Като основна причина те посочват, че са шофирали, защото са преценили, че количеството алкохол е допустимо. Голяма част от тях /20%/ изтъкват и че не имало друг начин как да се приберат.

В изследването също се засяга въпросът какво трябва да е отношението на пътниците спрямо шофьори, консумирали алкохол.

57% от хората заявяват категорично, че не биха се качили при водач, който е пил. 76% пък казват, че през последната година не им се е случвало такова нещо. Но разубеждават ли хората близките си да нарушават правилата и да се качат зад волана пили?

Около 50% от респондентите се възпротивяват, но изхождат от това, че "всеки си има глава на раменете" и по-скоро не се намесват.

"В радостта сме заедно, в нещастието сме сами − този извод е неизбежен предвид получените резултати, че водещите причини за пасивното поведение на хората в ситуации с нетрезви водачи са всъщност волеви – ние избираме да постъпваме така, т.е въпрос на себесъхранителни мотиви, а не толкова на лоши преценки", коментира психологът Росен Йорданов.

И въпреки това резултатите от изследването дават повод за оптимизъм.

"Хората показват по-добра осведоменост за законовите ограничения, свързани с шофиране след употреба на алкохол, както и за влиянието на алкохола върху преценките и реакциите на шофьорите. Също така нараства категоричността на нетърпимост към този проблем", допълни Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase