Снимка: flickr

По-добра защита нa осиновителите и стимул за майките да се върнат по-рано на работа - на тези мерки акцентира социалният министър Зорница Русинова от приетия от правителството бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2017 година.

По думите й осиновителите ще могат да ползват всички права на отпуск до навършване на 5 години на детето. Майките пък ще получават бонус, ако започнат да се трудят отново преди детето им да е навършило 1 година, като според министъра ефектът ще е "повишаване на заетостта и по-доброто съвместяване на семейния и личния живот".

Бонусът ще е 50% от полагащото им се обезщетение, докато детето навърши 1 година. За отглеждане на дете от 1 до 2 години пак ще се полагат по 340 лв. месечно.

Още по темата
Социалният министър обясни още, че политиката в сферата на общественото осигуряване продължава започналата през миналата година пенсионна реформа за стабилизиране на системата и поетапен ръст на пенсиите.

За догодина се предвижда ръст на минималната работна заплата на 460 лв., увеличение на осигуровката за пенсия с 1 процентен пункт, замразяване на обезщетенията за майчинство и за безработица, повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране.

Пенсиите ще се увеличат с 2.4% от 1 юли, а средният размер на пенсията за 2017 г. е 341.57 лв. или с 3% повече от 2016 г. С около 40 лв. ще нарасне средният осигурителен доход.

Запазва се максималният доход, върху който ще се плащат осигуровки – 2 600 лв. Максималната пенсия и догодина остава 910 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase