България е поставила въпроси пред еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски какво се случва с идеите за следващия период, за проблемите, които не останаха решени, като украинското зърно и зелените политики. Бившият служебен министър на земеделието Явор Гечев обаче е очаквал повече от визитата на еврокомисаря.

"Впечатленията ми от посещението тази седмица на еврокомисаря по земеделието, са преки, защото като съветник на президента, аз участвах на срещата с президента, която беше първата от редицата срещи. Разбира се, следя информационния поток, знам темите, които бяха обсъждани и в Министерството на земеделието с министър Тахов, както и със земеделските производители, но преките впечатления не водят до преки резултати. Моето усещане за еврокомисар е друго. Помня редица еврокомисари, които имаха позиции, идеи за земеделието, не просто за субсидията, а като цяло за развитие на сектора в Европа. Комисар Войчеховски не е от тези еврокомисари. Аз очаквах повече от визитата, ние поставихме редица въпроси, президентът пряко постави редица въпроси", каза Гечев в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Зелената политика и Зелената сделка всъщност се издъни, тоест, първоначалният замисъл не е това, което очакваха всички. Зелените политики и критерии попаднаха в изискванията на стратегическите планове и европейските фермери ги спазват. Да, но успоредно с това войните, в Украйна преди всичко, както и икономиката на Европа докараха редица проблеми, така че Зелената сделка да затруднява фермерите", заяви бившият служебен министър на земеделието.

По думите му продукцията от трети страни, извън Европейския съюз, е много по-евтина и европейските земеделски производители стесняват бизнеса си, някои дори фалират. На въпрос на Милена Милотинова дали Европа може да излезе от това положение, гостът отговори, че нито България, нито земеделците искат пари, искат равнопоставеност.

Производството на земеделската продукция трябва да стане екологизирано, което страшно много оскъпява продукцията.

"Това щеше да е добре, ако Европа беше икономически остров, но става така, че земеделците от Европа спазват тези изисквания, но само в Европа. Ако вкарвате нещо от Турция, от Северна Македония, от Сърбия или от Украйна, там земеделците не спазват тези изисквания и става така, че фалират. Те затова протестираха в цяла Европа, това е най-големият протест от Втората световна война насам. Ако не се вземат мерки, най-вероятно есента ще е пак по същия начин", поясни Гечев.

Вижте целия разговор във видеото
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase