Снимка: БТА
fallback

11 милиона български и чуждестранни туристи се очаква да посетят страната тази година. Очаква се 2016 г. да е рекордна за българския туризъм с ръст от 10,2 - 11 на сто, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, като отбеляза, че това са песимистичните прогнози на ведомството й.

"Това лято е рекордно за българския туризъм с ръст от 18% за активния летен сезон от юни до септември, над 5 млн. чуждестранни туристи са посетили страната ни", посочиАнгелкова, която представи резултати от Летен сезон 2016. 

"От януари до септември близо 7 млн. чуждестранни туристи са посетили страната, което е 15% сравнение с миналата година", пресметна тя. По думите й българите, посетили летните ни курорти, са повече от 2 милиона или около 7% ръст в сравнение с юни-септември 2015 г. До края на годината очаквам те да достигнат 4 милиона", заяви министър Ангелкова.

Приходите от международен туризъм за първите 8 месеца възлизат на 4,7 млрд. лева. Това е с 621 млн. лв. или 15% ръст повече спрямо същия период на миналата година.

"Предстои да бъде надградена и 2017 г. по същия начин. На база на преговорите с водещи туроператори и към момента имаме предварителни договори за лято 2017 г. за ръст 30% на база на ръста на тази година. Очаква се и следващото лято да бъде доста положително на база на тези разговори и договорки", заяви тя.

На първо място по брой туристи през лятото е Германия - с ръст от 33%. "Успяхме да върнем руските, полските туристи, както и тези от Чехия, Украйна, Словакия, Франция, Холандия. За активния летен сезон министерството е направило 550 проверки по Черноморието в места за настаняване и хранене, при това само с 5 души екип", отчете Ангелкова.

"По отношение на плажовете имахме проверки на повече от 90 плажа, отдадени на концесии и под наем, общо около 270 планирани проверки и непрекъснати непланирани проверки от мобилна група по Черноморието, включително проверявахме и неохраняемите плажове", отбеляза министърът.

По думите й 240 000 лева са събрани до момента от наложени санкции за плажовете и предстои да бъдат събрани още 600 000. Концесията на "Слънчев бряг - север" върви към прекратяване, а до момента има и отнета една звезда на един хотел във Велико Търново - от 4 на 3 звезди.

По думите й тази година се очаква и силен зимен сезон. "Обърнахме рекламата и рекламната стратегия с цели 6 месеца и вече успяваме през лятото да рекламираме зимата. Неслучайно ръстът на заявените чартърни полети към летище "София" и летище "Пловдив" по отношение на зимните ни курорти е доста положителен. От пазарите, към които сме са насочили, имаме заявки от Русия, Великобритания, Израел, Белгия и Холандия. Така че очакваме един положителен сезон", заяви Ангелкова.

Основна цел, която сме си поставили, е развитието и превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация, заяви още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 7 години

"Рекорд: Страната ни отчита 11 млн. туристи за 2016-а."---И при Тато си играеха САМО НА ОТЧЕТИ. :)За да се скрие истината.

31

Анонимен

преди 7 години

Рснаците са неплатежеспособни туристи. Освен това техните хигиенни навици пъдят цивилизованите туристи. Спречкванията в смесените хотели са често явление. През 1993 бяха пуснали един слух че някакво дете си купило един шоколад за 100 долара и не взело рестото. Може после да са го набили защото е откраднало парите от джоба на баща си. Така и не стана ясно къде е станало това. На Албена, Златни Пясъци, Слънчев Бряг или Приморско. Този слух го въртяха до 2009 г. Не ни трябват Руснаци.

30

потребител

преди 7 години

Помните ли по времето на бай Тошо, от училище плащахме по 5 лв за нощувка на на ученическите екскурзии? Руснаците плащаха по 3,60 рубли на вечер ол инклузив. Тогава рублата беше скъпа 76 ст за рубла! Тогава 65% от почивката на Руснаците беше за сметка на българския народ. Те ни бяха на гости и то скъпи гости. Тази сега ще ми ги кани пак на гости. На Руските туристи трябва да се поставят равноправни цени! И по-малко руснаци във всички случаи е по-добре.

fallback