Снимка: Архив, Булфото
fallback

Паметникът "1300 години България" при НДК ще бъде демонтиран през 2017 г. г. Тогава ще започне ремонтът на сградата на НДК и ще се довърши обновяването на парка, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред "24 часа".

"Знаете колко дискусии се водиха за този паметник. Минаха всички процедури и има взето решение. Готови са проектите за демонтиране. Главният архитект трябва да обяви процедура за избор на изпълнител", заяви Фандъкова.

Пластиките ще бъдат запазени и експонирани, а на мястото му ще се направи настилка, която се вписва в парковото пространство. Там има идея за възстановяване на Мемориала на първи и шести софийски пехотни полкове. Но инициаторите на тази идея все още не са регистрирали сдружението си, уточни столичният кмет.

"Затова, докато това стане, разработваме и проект за настилката", обясни Фандъкова.

Малък парк със сцена за културни мероприятия ще има при Западната порта на Сердика. Той също ще е готов през 2017 г.

Общината работи и по проект за експониране на находките от преди 8000 години при неолитното селище в "Слатина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Борис

преди 7 години

ЗА премахването на абсурда Паметник на Съветската армия. Нека този, който е против да каже каква роля има за добруването на народа ни!

32

Грешка

преди 7 години

До ЕдинПетиъгълния щесто*йник е нелегалното име на този грозен мастодонт. Ще се радвам да изчезе от лицето на София, както и паментника на съветските окупатори, който е най-високата точка в центъра на София- откуде накъде?!

31

Анонимен

преди 7 години

Най-накрая ,мечтата на кореняк Софиянеца е да се върнат войнишките паметници на 1ви и 6ти пехотен полк.

fallback