Архив: Булфото
fallback

В момента България не се бори с приток на бежанци, който да е тотално неуправляем. Имало е периоди, когато страната ни е трябвало да се справи с много по-голям поток от хора. Това коментира говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България Даниел Стефанов в предаването "България сутрин".

"Проблемът в момента не е в това колко хора идват, а в това, че техният път към другата част на Европа е блокиран. Но въпреки това, потокът, който е в България, не е толкова голям - говорим за около 7000 души във всички Центрове. Това е колкото хора живеят на моята улица", отбеляза Стефанов.

Oще по темата

Според бившия председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев проблем има и доказателство за него са събитията в Харманли.

Бившият говорител на Област Хасково, а сега журналист на свободна практика Светлана Николова съобщи, че вчера в Харманли е имало бунт на около 2000 обитатели на Регистрационно-приемателния център за бежанци.

"Прецених, че появата на журналист с фотоапарат реално можеше да стане фитила, който да взриви и без това голямото напрежение, провокирано от хора с рисково поведение. Не е нормално Харманли да осъмва с бунтове на "бягащи от войни". Не е нормално да не знаем как ще осъмнем. Тук вече си берем плодовете на недалновидната политика на страната ни за справяне с миграционния проблем, която реши, че в един български град с 10 хил. души може да стовари 4-5 хил. мигранти и да си мисли, че това е цветарник, а не буре с барут", коментира тя.

Николова предупреди, че е разбрала, че на територията на Центъра има заразни заболявания - бежанците имат масово краста и странни рани по ръцете и краката.

По думите на Чирпанлиев според данни на Върховния комисариат на ООН миналата година е имало около 15 държави, в които около 60 млн. население е било засегнато от конфликти.

"Тази година, пак по данни на ООН, засегнатите в тези държави са 65 млн. Тези дни говорим, че действията в Ирак и Сирия могат да провокират още около 1 млн. души. Всичките тези хора се стремят да дойдат в Европа, а както знаем политиката на ЕС и най-вече на германския канцлер Ангела Меркел е да ги приема, но видимо няма как това да се случи", обясни той.

В ефира на Bulgaria ON AIR Чирпанлиев цитира и данни от ДАБ, че на 120% са заети центровете й, а на Дирекция "Миграция" са на около 200% запълнени. Няма как в едно помещение, когато има 10 вместо 5 души, те да се чувстват добре, подчерта той.

"2014 г. имаме 11 081 души, подали молби и 6000 решения. Тоест 54% от тези, които са подали молби, са получили статути. 2015 г. - 20 391, от които 4397 решения, които представляват 23% са решения за статути. 2016 г. - 14 280 по данни на Държавната агенция за бежанците - 852 решения - 1%", отчете Чирпанлиев.

Идеята, че правата на бежанците са в противовес на сигурността, е напълно погрешна, коментира Стефанов. Според него, ако ние им предоставим нормални, съвместими с човешкото достойнство, условия - нашата сигурност ще бъде неимоверно по-висока.

Целият разговор вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Анонимен

преди 7 години

Ще озвреят още повече, когато темпратурите в стаите са +20 градуса, те са свикнали на +35. И отгава се питам на пенсионерите кой ще им помогне да оцелеят на +18. Оставете тия красти да живеят САМО на завет, без отопление. Ще се върнат от там, от където са тръгнали. Хляб НЯМА. Хляба е почти левче. Купете си го! Имате хиляди пари да идете едикъде си! Похарчете ги тук! Нали имате купете си и салам, кашкавал, похарчете 50 лв за най-необходимото. ***! Бг не е за вас. Връщайте се! Не ви искаме!

57

Анонимен

преди 7 години

Долу продажното правителство на Б.Борисов,което напълни страната с неидентифицирани субекти,застрашаващи националната сигурност на страната.Искаме спокойствие и сигурност.Ако държавата не може да ни ги осигури да се махат всички во главе с падишаха.

56

фърджи и джонсън

преди 7 години

До Анонимен...даже са готови да отплават с целия остров и новия лондонски кмет към Индия, само шотландците малко се дърпат...

fallback