Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR
fallback

Липсата на контрол и недостатъчната информираност за действието на анаболните стероиди и последиците от тях създават риск от приема на тези вещества, особено сред подрастващите. Около това мнение се обединиха фитнес инструкторът Теодор Александров и д-р Десислава Кателиева, която е председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ.

Oще по темата

"Те се продават нелегално, никой лекар не би предписал легално анаболи на 14-годишни", коментира Кателиева в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Продължителното и неправилно третиране с анаболи може да доведе до редица рискове за здравето - от проблеми с бъбреците, до хипертония и дори инфаркт.

"По принцип е трудно на тази възраст децата да бъдат наблюдавани от родителите си. Би могло да се работи в посока по-добра информираност. Ако знаят, че в резултат на тези анаболи те няма да могат да бъдат родители, на 30 години могат да получат инсулт или инфаркт, може би на тези деца ще им светне лампичката", добави Кателиева и подчерта, че злоупотребата води до физическа и психическа зависимост, подобна на тази при наркозависимите.

По думите ѝ в групата на опасните вещества влизат и хранителните добавки - при неправилна дозировка и злоупотребяване с тях се увеличава рискът от увреждане на черния дроб и бъбречна недостатъчност.

"Лесно е да се разграничат нещата. Има такъв вариант, проблемът е, че дозировката не е контролирана от човека, който я закупува", обясни от своя страна Теодор Александров.

Самият той често получавал запитвания от клиенти относно анаболите и хранителните добавки: "Винаги коментирам това на първо виждане, много от хората искат бърз резултат, не са търпеливи и това предоставя възможност да се вземат някакви добавки и разчитат на тях. Чак след време може да се прибегне до тях - това е добавка, която подпомага възстановяването на мускулатурата".

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 7 години

Анаболните манияци и психари са обикновенно в форума и плюят по всички пушачи (в статиите са цигарите) и им обясняват колко било вредно пушенето и как сме им били повреждали децата. Толкова им е мозъка.

37

Димитров

преди 7 години

Глупости на търкалета, едните ти китайски анаболи са по 500лв нагоре за цикъл на месец, хубавите и западни над 1000лв за месец. Тука момчетата нямат пари за ядене.

36

Анонимен

преди 7 години

За бедните стероиди, за по-заможните пептидни хормони. Който си е бездарен каквото и да ползва пак ще си е такъв. Пазарна икономика - идва някой и иска бърз резултат и веднага се появява ниша за запълване. Просто се комерсиализираха нещата и резултата е налице. От социализъм скочихме на див капитализъм. Вече няма ценностна система. Дори и институциите се зъбят само на нормални хора или правят нещо след обществен натиск.

fallback