Снимка: архив Булфото
fallback

Българите са сред нациите в Европа с най-ниска физическа активност. Над 70% от хората у нас са с недостатъчна физическа активност, сочат данни на здравното министерство от доклада за здравето на нацията за 2015 г., приет вчера от Министерския съвет. Документът все още не е достъпен официално, затова и не е ясно как е изчислен този процент и как се определя нивото на физическа активност, пише "Сега".

Според доклада от 2013 г. 78% от българите изобщо не спортуват, което е най-висок процент за Европа. Всеки седми у нас се занимава с танци, градинарство и др., което е близо до средното за континента. България все пак е начело по ходене пеша - над 10 минути поне по 4 дни седмично ходи 77% от населението.

Препоръките на Световната здравна организация за нивото на физическа активност при хората между 18 и 64 години е за поне 150 минути умерено интензивно аеробно натоварване седмично - ходене, танцуване, градинарство, плуване, планинарство, колоездене.

Според доклада за миналата година обаче сериозно е паднал процентът на пушачите у нас - 37.4% от възрастното население в страната пуши цигари. Данните от 2013 г. са за 57 на сто редовни пушачи. Не е ясно обаче дали действително има спад, или данните са събирани по различна методология, например за 2015 г. са само за хората над 18 години. "През 2015 г. над 65% от анкетираните консумират алкохол", сочи още докладът.

Най-ниската детска смъртност, откакто се води статистика у нас, е отчетена през миналата година, пише още в документа. През 2015 г. в страната са починали 434 деца на възраст до 1 г. при 517 за 2014 г., като коефициентът на детската смъртност е намалял от 7.6‰ през 2014 г. на 6.6‰ през 2015 г.

"Благоприятни тенденции се наблюдават по отношение на показателите за детска смъртност в отделните възрастови групи (перинатална, неонатална, постнеонатална), които намаляват, макар че все още са по-високи от средните за ЕС", пише в доклада. Майчината смъртност намалява от 19.07 през 2001 г. до 6.1 през 2015 г., като съответният показател за ЕС е 4.72 промила.

През 2015 г. отново водещи причини за смъртността у нас са болестите на органите на кръвообращението и новообразуванията. През 2015 г. нараства заболеваемостта от злокачествени новообразувания спрямо предходната година, но остава под средните за ЕС стойности, пише в доклада, като не е ясно каква точно е заболеваемостта от рак. Уточнява се само, че най-висока е болестността от рак на млечната жлеза при жените и рак на женските полови органи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Г-ца

преди 7 години

Ми спортът е хубаво нещо обаче като бачкаш по цял ден и ти е скапано вечер - прибираш се взимаш душ, хапваш салата и искаш да си дремеш и да си четеш. Уикендите също - наспиване и мързел след напрегнатата седмица.И се чудиш на хората дето има и деца/семейства за гледане. Аз за мен не мога да намеря мотивация да си приготвя храна или да си изчистя апартамента след работа.

38

Анонимен

преди 7 години

До Дракула ПробужданетоИ като няма фитнес, няма ли място където поне да се тича? Или някоя поляна, на която да се разцъка някой мач? Или да се опне една мрежа през две дървета и да се играе подобие на волейбол? Особено морските вместо да блъскат в някой загубен фитнес - едно бягане по плажа и плуване 20 м. и не ти трябва друго! Или ако не "праиш ръки" не се брои за спорт?

37

Бау

преди 7 години

Проблема е, че просто не остава време от работа. В България се работи доста, за да си запазиш позицията или да вадиш повече. В крайна сметка си доста изморен и няма време за спорт. През уикендите искаш да спиш и мързелуваш.

fallback