Снимка: BTV

Вече 10 години фолклорен ансамбъл "Горана" съхранява българските традиции в Ню Йорк. Зад него стои Елисавета Йорданова - тъщата на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

В сърцето на мегаполиса всяка седмица десетки българи танцуват, за да усетят родината по-близка.

"Носейки костюма по време на репетиции или на изложби и фестивали, ги кара първо да се чувстват българи, второ да се чувстват горди, че носят нещо, което малцина носят, и трето - техните деца всъщност са повече българи сега, отколкото преди 5-6 години", обяснява Елисавета Йорданова.

Името - "Горана", е името на бабата на Елисавета Йорданова. "Това е моят подарък към нейната любов и обгриженост и това, че тя ме запозна за първи път с шопските песни", разказва тя.

И така днес, в една зала в сърцето на Ню Йорк, десетки българи танцуват хоро. "Виждам общността по-сплотена. Виждам, че хората излизат с усмивка от студиото", разказва Йорданова.

"Той е такъв, какъвто трябва да бъде". Така Елисавета описва своя зет Божидар Лукарски. Описва го като грижовен, с чувство за хумор, обичащ да пее, да танцува.

Елисавета Йорданова си пожелава да вижда дъщеря си Ива и съпруга й по-често.

Тя коментира и медийния шум около сватбата на дъщеря си. "Да, той е имал първи брак, аз също имам втори брак в момента. Ние не сме първите хора, които са приключили с един брак и са създали ново семейство. Хората се женят по 4 пъти и не смятам, че това е престъпление, както беше описвано в много вестници", категорична е тя.

"Ива е невероятна втора майка на тези деца и не е нужно да правим от мухата слон. Ако мога да отправя един апел като майка - потърсете доброто. Или както Мишел Обама казва: Когато някои са долу, търсете висините", допълва Елисавета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase