Снимка: архив, БулФото
fallback

Депутатите ще нищят всичко, свързано с проекта АЕЦ "Белене" от 2008 г. до края на юли тази година.

Това ще стане по инициатива на РБ, ПФ, ГЕРБ, БДЦ- НС, които внесоха предложение за създаване на временна анкетна комисия за проучване на данните, фактите и обстоятелствата, довели до възникването на задължения на българската страна по проекта.

Oще по темата

Реформаторът Антони Тренчев припомни, че през изминалите години бяха създавани много анкетни комисии с  цел изсветляване на обстоятелствата около проекта, но нито една не е излязла с окончателен доклад.

Последната беше създадена на 3 октомври 2012  г., но работата й беше прекратена през март 2013 г., защото парламентът беше разпуснат и бяха насрочени предсрочни избори. Така че оттам излезе само междинен доклад, а много въпроси останаха без отговор.

"АЕЦ "Белене" е източник на корупцията в България и е крайно време някой да понесе отговорност и да има последици за тези, които са допуснали този грабеж", коментира Тренчев.

Според съпредседателя на ПФ Валери Симеонов и трите проекта от т.нар. "Голям шлем", всъщност не са нищо друго освен три проекта, които биха довели България до национална катастрофа.

"Заради това виновните не трябва да оставят в сянка, а трябва да установим виновниците, да се извадят обстоятелствата и доказателствата за виновните и те да бъдат представени пред обществото и институциите", призова той.

Анкетната комисия трябва да провери защо се стигна до там България да плаща огромна лихва за реакторите.

Международният арбитраж в Женева постанови на 16 юни 2016 г., че "Национална електрическа компания" (НЕК) трябва да погаси към руската "Атомстройекспорт“ (АСЕ) за поръчано и произведено ядрено оборудване за спряната АЕЦ “Белене“ 620 млн. евро, сума, върху която се трупа и лихва всеки ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

ognyanz

преди 7 години

Абсурдното в случая е това, че тези, които спряха проекта и така го направиха носещ само загуби, сега ще търсят кой е виновен за това. Досега ЕАЦ "Белене" вече можеше да работи и щеше да дава по-евтин ток и от перките, и от фотоволтаицие и от американските ТЕЦ-ове.

16

идея

преди 7 години

Нали Борисов каза,че там имало голям гьол?Значи много лесно може да се използва като басейн.Да го продадат или да направят най големият в света басейн.Все ще е по добре от нищо!

15

За Белене добре

преди 7 години

А комисия за неправомерно раздаване на разрешения на ВЕИ и за изкупуване на 100% от скъпата ел. енергия на Мариците , заради което цената на тока се вдигна до небесата, кога ще създадете.

fallback